Januari. Onze bespaarmaand. De kerstuitgaven liggen alweer even achter ons en deze maand sta ik regelmatig diep in het leren vakje te turen of er nog wat muntjes in zitten. Telkens als ik mijn portemonnee open doe hoor ik een fladderend geluid; vooral het briefgeld lijkt snel te verdampen. Mijn eerste column in dit nieuw jaar gaat over geld. Veel geld. Zoveel geld wat we nog nooit bij elkaar gezien hebben. Wat eigenlijk niemand ooit bij elkaar gezien heeft. Of als sluitstuk; geld dat eigenlijk niet eens bestaat.

Halverwege december werd mijn interesse gewekt door een sterk verhaal met impact. De theatervoorstelling ‘Door de bank genomen’ van De Verleiders. Een werelds sterk verhaal over leningen en de luchtballon van het moderne geld. Sinds zo’n 25 jaar is de financiële markt van geld veranderd in een markt van schuld. Alles draait tegenwoordig om schuld. Om leningen en dit systeem groeit exponentieel en barst bijna uit haar voegen.

Een paar eyeopeners:

Van al het geld in Nederland is ruim 97% gecreëerd door banken in de vorm van schuld. 97% van al het geld in Nederland bestaat niet werkelijk. 97% van onze waarde als Nederlanders is een schuld van niet bestaand geld aan private banken. Elk kind dat in Nederland momenteel geboren wordt heeft direct een schuld van € 30.000. We hebben gezamenlijk een staatschuld van 462 miljard euro en niemand weet aan wie we die schuld hebben. De staatschuld is in mijn jonge bestaan al verviervoudigd. Wist u dat het geld dat u op de bankrekening heeft staan niet meer van u is, maar van de bank? Op het moment dat u het stort wordt het eigendom van een private bank! Niet van u, niet van de overheid maar van een netwerk van computers, kantoorgebouwen en graaiende directies!

Bij geld denk ik praktisch, aan die vrolijke flappen die ik in mijn portemonnee heb. Dat is het girale geld; echt geld. Het salaris dat ik einde van de maand krijg is ook echt geld. Maar dit is dus maar 3% van al het geld. Die 97% bestaat alleen op computers van de bank. Dat is geld dat gecreëerd is. Ja, inderdaad gemaakt door de bank. Als ik geld nodig heb, spreek ik met de bank af dat ik bij hen een lening afsluit. Op dat moment typt een bank medewerker een getal achter mijn naam en heb ik een schuld. De bank heeft deze gecreëerd. Met deze lening kan ik dure dingen betalen, mits ik dat via hun computers doe. Deze lening moet ik afbetalen met echt geld, zoals mijn salaris. Zo heeft de bank dus van een getal in de computer ineens inkomsten van echt geld. Sterker nog, door mijn schuld af te betalen verdwijnt er echt geld uit de samenleving en is er minder economie over voor anderen om ook echt geld te verdienen en hun lening af te betalen.

U denkt misschien, dat regelt de overheid toch? Nee. Geld, schuld en waarde worden niet door de overheid geregeld. Schuld is een systeem van private banken die alles aan elkaar koppelen. De laatste overheidsbank was de Rijkspostspaarbank en deze is in 1986 geprivatiseerd. U denkt misschien, maar dat geld heeft de bank toch? Nee. Minder dan 5% van de leningen hoeft een bank maar als vermogen te hebben, en dat mag ook gekoppeld zijn aan een andere bank. U denkt misschien, maar dat is toch normaal? Nee. Dit systeem bestaat pas sinds het begin van de vorige eeuw.

Maar Peter, wat is nou je probleem? Nou dat ik schuld heb aan een commercieel bedrijf die ieder moment hun regels kunnen aanpassen. Dat het geld op mijn rekening helemaal niet meer van mij is. Dat het private banken systeem ieder moment kan ontploffen. Dat we de afgelopen crisis aan dit schuldensysteem te danken hebben!

Kan het dan anders? Ja sinds 1936 is er al een plan en systeem dat dit allemaal kan vervangen. The Chicago Plan. Een systeem waarbij het geld door de overheid verwerkt word. Gewoon een staatsbank die niet meer doet als transacties verwerken en digitaal betalen mogelijk maakt. In dit plan moet een bank gewoon een bedrijf zijn dat echt geld heeft en alleen van de winst kan uitlenen. Gewoon 100% reserves. Als geld alleen door de overheid gecreëerd kan worden, neemt de hoeveelheid echt geld toe, dit gebeurt in de praktijk door overheidsinvesteringen die echte bedrijven bouwen en echte mensen die echt salaris krijgen.

Mijn wens om het schuldensysteem af te schaffen en de overheid weer het geld te laten beheren is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Maar toch. U hebt toch ook hard gewerkt voor uw echte geld? Lees meer, verdiep u in dit probleem! Maak u sterk voor een overheid van ons allemaal, en geld van ons allemaal! Niet van een corrupte directie in een exorbitant kantoor gebouw.

Schuldensysteem. Chicago plan. Overheidsbank. U en ik. Een idee is sterker dan macht, geld of mensen! www.onsgeld.nu