Via een goed geïnformeerde vriend werd ik bijgepraat over de Nobelprijs. Een verkiezing van personen en hun projecten, gewaardeerd met een medaille en een geldprijs. Deze week worden de winnaars bekend gemaakt en is het prijzenfestijn begonnen.

De magie van een medaille is groot. Wie herinnert zich niet de avondvierdaagse en het bijbehorende stukje metaal. Avonden achter elkaar liep je achter een zooitje ongeregeld aan, vaak nog collectief voor joker met een petje of polo van je school. Terugdenkend aan het gesjouw met die loodzware vlaggenstok en de muzikale hoogstandjes ‘bovenop de berg’. Het is toch echt die medaille die mij doorheen gesleept heeft. Apetrots liep je op snoepdonderdag met het goud op je borst. Wow een echte gouden ereplakkaat; en dat voor maar vijf euro deelnamekosten.

Een klein beetje achtergrond info rondom de Nobelprijs kan geen kwaad, dus pakte ik mijn encyclopedie erbij. (Nou ja, ik klapt deze open en ging naar Wikipedia.) De Nobelprijs bestaat al sinds 1901 en al bijna 900 personen mochten de prijs in ontvangst nemen. Kenmerkend daarbij dat er wat ruimer aan mannen dan vrouwen uitgedeeld is. Terwijl het toch juist de vrouwen zijn die instinctievelijk aanvoelen wanneer er ergens een prijzenfestijn te vinden is. Qua verdeling van de titels blijk Geneeskunde toch wel het Olympische onderdeel te zijn. In deze categorie kunnen meerdere personen winnen, wat dan ook regelmatig gebeurd. Meegenezen is belangrijker dan winnen.

Toen ik mijn biezen pakte en in mijn eigen huis ging wonen kwam ik een klein doosje tegen in de verhuisspullen. Een zeer bescheiden prijzenkastje voor mijn jeugdige hoogtepunten. In het doosje zaten diverse avondvierdaagsemedailles en twee zwembroekinnaailabels van mijn A en B diploma. Een klein emotioneel brokje in mijn keel bij het weerzien van mijn prestaties. Wegdoen is natuurlijk geen optie, dus kreeg het doosje een mooi plaatsje achter de luiken op zolder.

Een nobelprijs is niet de minste erkenning die iemand kan krijgen. Er is een zeer imposante lijst van mensen en onderzoeken die gewaardeerd zijn met het eremetaal. Prijzen in de natuurkunde, scheikunde, economie en misschien wel de bekendste, de nobelprijs voor de vrede. Nederland doet het zeker niet slecht en we mogen trots zijn op enkele prijswinnaars. Maar dan komt er toch een klein deukje in dit mooie verhaal. Nederland heeft in vrijwel alle categorieën gewonnen, behalve in de literatuur. We zijn al regelmatig naar Noorwegen afgereisd, maar nog nooit met een goed boek in de handbagage.

Aangezien een klein beetje ambitie geen kwaad kan heb ik deze column geweid aan de Nobelprijs voor de literatuur. En ik voel dat er wat moois in de lucht hangt. Ik  heb mijn best gedaan en deze column voelt als een winnaar! Yes er zal binnenkort wel een belletje volgen. “Is this mister Heuveling? From the weekly columns?” Ja, dit voelt goed. De column is van grote klasse; twee verhaallijnen, serieus onderwerp, beetje humor. Och en wat dacht je van het woord ‘avondvierdaagsemedailles’; een regelrechte winnaar in scrable! Die prijs kan maar één kant op gaan. Eind oktober is de bekendmaking. Houdt het in de gaten.