Sla water in, jerrycans met brandstof, dekens en verbandtrommels, tasjes met cd’s, zaklampen, pepermuntjes en zonnebrandcrème. De terrorweek van het kritische onderhoud komt eraan!

Deze vrijdag zag je ze als onkruid uit de berm schieten, de gele borden met waarschuwingen over het bewuste kruispunt. De overduidelijke waarheid over welk noodlot het kruispunt te wachten staat. Kruising afgesloten.

Een afgesloten kruising is iets wat elke georganiseerde samenleving wel eens kan overkomen, ook ons pittoreske dorpje heeft wel eens een kruisinkje of rotondetje gehad waar een rood-witte streep voor stond. We zijn gelukkig doorgewinterde burgers en tsja, geel bordje kan gebeuren. Kleinigheidje houdt je altijd. Maar deze week zal niet als kleinigheidje de boeken in gaan. Bereidt u voor op een extreme week. Het aantal kruising dat dicht gaat is enorm. Een ontspannen rondje Eemdijk levert al snel een score van 20 borden op. De conclusie is geel en bikkelhard, deze week gaat het dorp op slot. Kruising gesloten.

Er blijken 12 kruispunten in Eemdijk dicht te gaan voor onderhoud. Met alle respect, maar wie wist dat Eemdijk er zoveel had? Ja echt waar 12! En die bij het Pontje telt niet mee… Er zijn wegen in het dorp waar spontaan kruispunten opduiken, met borden, met hekken, afgesloten. Er zijn delen van Bunschoten die nu pas weer met hun auto bij het huis kunnen komen. Er zijn straten waar mensen al twee maanden geen familie meer ontvangen hebben. Kruispunt afgesloten.

Als klap op de vuurpijl gaan deze week alle kruipunten dicht die dit jaar nog onaangeraakt zijn gebleven. En allemaal tegelijk. Er zal deze week chaos ontstaan op die ene weg die nog wel open is. Maandag nog niet waarschijnlijk, want dan zitten er nog mensen vast in het doolhof, maar zodra halverwege de week duidelijk is, welke route nog begaanbaar blijk… Chaos. Er schijnt een manier te zijn om als bewoner bij je huisje op Eemdijk te komen, maar dan rijdt je via de vuilstort en de Emanuelkerk over de zwarte brug, tegen het verkeer in op de hoekstraat en dan langs het spiekweggetje achter Hapam naar Eemdijk. Raak niet in paniek wanneer u voor de 21ste keer het gele bord ‘Kruising gesloten’ ziet. Het is niet persoonlijk bedoel, enkel onderhoud.

Maar nu de grote vraag; Waarom moet alles tegelijk? Dan zal de overlast natuurlijk beperkt zijn. Maar alles tegelijk? Komen er dan 40 asfalt machnies tegelijk? 300 stratenmakers? 400 ton drempels? En hoe gaan al die kruispuntmakers, drempelaars en onderhoudsgiganten op het juiste kruispunt komen? Ook via die éne nog begaanbare route?

Ik bereid me voor op het ergste; Overnachten op 100 meter van je huis in een stikhete auto, klemgereden tussen twee gele bordjes en een ronkende sjovel. Burgers die met fiets en al tot hun middel ingegraven zitten in een zanderig drempel. Vrienden die met worstjes op een kampvuur kamperen bij een afgesloten kruispunt, waslijntjes tussen de gele borden. Het zal een zweterige week worden. Over negen maanden zullen de kranten vol staan met geboorte advertenties!

Wees dapper en geduldig burgers. Afgesloten zijn we deze week. Maar verbonden in liefde en gedeelde smart! Denk aan deze peptalk wanneer u nog eens omkeert na weer een afgesloten kruising. Houd geduldig vol!

Eén reactie