Met de papieren lijst in mijn handen kom ik tot de conclusie dat het hier dus ook om politiek gaat. De stortvloed aan namen en lettertjes zullen ongetwijfeld titels zijn van verantwoorde ideeën, projecten en meningen. Waterschap en politiek. Is dat nieuw?

Van het waterschap hebben we allemaal wel eens gehoord toch? Waterschap. Als iets of iemand die water en landschap beheerd of zo iets. Toen ik voor het eerst over Waterschap hoorde dacht ik dat het om een mooi statig gebouw in de binnenstad ging. Met witte gevels en hoge ramen. En een deftig bord aan de gevel. Waterschap. Zo af en toe zie je ook wel eens een witte auto door de polder rijden die dan van het Waterschap is. Die is dan hoogstwaarschijnlijk aan het waterschapen.

Nu zit ik naar een lijst te kijken met kandidaten voor de aankomende waterschap verkiezing. Ik ben verrast. Het is niet alleen een gigantische lijst, het is een lijst met politieke partijen. Het waterschap is dus helemaal geen statig pand, maar een soort kamer met ietwat dikkige mannen in partijkleurige stropdassen en met plastic promotiepennen in hun borstzakje. Zoals er weleens een kraampje met politieke slijmballen op de markt staat, schijnen er dus ook politieke Waterschappers in de polders te lopen.

Maar nu even serieus.
Oke, niet serieus. Is dit nieuw? ik heb een geheugen als een slappe dijk, maar hebben we al eens eerder politieke waterschap verkiezingen gehad?

Sinds wanneer is water en schappen iets politieks geworden? Hoe moet ik mij die structuur dan voorstellen? Wil het VVD waterschap graag dat iedereen zelf een pomphuisje mag beginnen, of dat de PVDA liever ziet dat we in een gebroederlijke sliertje emmertjes staan door te geven? Wil de SGP fractie graag de wateren hernoemen naar Eufraatswetering, Tigriskanaal, Gichonsgracht en Pisonsdreef? Of de SP polder; iedereen evenveel water tot het blank staat en dan klagen op de VVD dat de pomphuisjes geprivatiseerd zijn.

Kortom een lastig verhaal om indrukwekkend te kunnen zijn. Ik zie liever het beginsel dat het waterschap een overheidszaak is en dat er geen aparte bestuurslaag nodig is om infrastructuur te beheren. Bijvoorbeeld het wegennet is toch ook geen zaak van regionale bestuurslagen? En laten we eerlijk zijn; als de waterschappen al de grootste moeite hebben om uit te leggen wat hun politiek in dit geheel is, hoe kunnen ze dan uitleggen dat het nuttig is. Of scherper gezegd; als Waterschap ook al een politieke zaak word, word het dan ook een kwestie van vriendjespolitiek, wachtgeld en onderhandse aanbestedingen? Kan er een Waterschap kabinetscrisis ontstaan?

Ik ga stemmen, ook voor het waterschap. Niet omdat ik het begrijp, maar gewoon graag een klein kleurplaatje maak alsof het mijn verworven recht is. En ik kies er gewoon eentje uit met een leuke naam. En laten we hopen dat het Waterschap zich naast politiek ook nog een beetje met praktische zaken bezig houdt. Dan houden wij droge voeten, en de koeien een natte neus.