Giethoorn; door de inwoners graag vergeleken met het Italiaanse Venetië heeft ambitieuze plannen: een monopolyplek. Zou dat ook niet wat voor het bijzondere Spakenburg zijn?

We zijn er vast wel eens geweest, het bijzondere plaatsje Giethoorn en als je er nog nooit geweest bent is het zeker een aanrader. Al wil het toeval wel dat je nooit de enige bent in Giethoorn. Op nieuwjaar ochtend na is het altijd druk en vol in Giethoorn. Bussen vol leerlingen, dagjesmensen en iPad chinezen strijken dagelijks neer in Giethoorn. Bij daglicht schijnt het inwonersaantal te verviervoudigen.

Wanneer je dan op een zonnige dag toch nog een bootje kan krijgen en je na ander halfuur file ook een stukje van Giethoorn gezien hebt, zal je merken dat het best authentiek aandoet. Er zou best een sprookje opgenomen kunnen worden en de historische waarde mag er zijn.

Dit is de inwoners van Giethoorn ook niet ontgaan en ze zijn sinds kort druk doende om een monopoly plaatsje te veroveren. Niet in financiële zin dan maar letterlijk. Deze zomer komt er een jubileumeditie uit van het spel monopoly. Daarvoor zijn de makers op zoek naar de veertig meest bijzondere plaatsen ter wereld. Het is de ambitieuze Giethoorners niet ontgaan en een plekje op het bord lijkt in het verschiet. Och als je in Giethoorn woont en dagelijks al die stumpers in fluisterbootjes door je tuin ziet varen, dan is een plekje tussen de veertig wereldwonderen ook niet vreemd gedacht.

Zelf woon ik in ook een van de mooiste dorpjes van Nederland. Authentiek, origineel, leuk volk maar dan iets nuchterder dan de ambitie van Giethoorn. Alhoewel? Vaak staan we als inwoners van Bunschoten Spakenburg niet stil bij de waarde van ons dorp. Het oude dorpskarakter rondom de havens is zo uniek dat vergelijkbare dorpjes op één hand te tellen zijn. En daarbij ligt Bunschoten zeer centraal en is verre van ouderwets. Rondom dat dorpshart ligt een modern bedrijvenpark en hippe ondernemers zetten het dagelijks weer op de kaart.

Of Giethoorn ook werkelijk op de nieuw editie van Monopoly gaat komen is natuurlijk maar de vraag, maar een beetje groot denken waardeer ik altijd. Daarbij mogen de Giethoorners blij zijn dan we in Spakenburg geen tijd hebben voor dit soort fratsen. Het zou een ongelijke strijd zijn als Spakenburg ook voor een plekje op het Monopoly-bord ging.

Althans; misschien dat de Spakenburger zich ook niet zo makkelijk gewonnen geeft. Veel mensen weten hier hoe belangrijk het is om te handelen op een goede standplek. Niet halverwege het Monopoly-bord, maar beetje in het begin. Vlak na start het liefst, dan hebben ze net gepind en kan er goed gekocht worden aan de kraam. En natuurlijk ook een beetje ruime plek op het bord want we hebben een grote verkoopwagen. Wat vlaggetjes eromheen en wat statafels ervoor. Wellicht dat ook wat reclameborden rondom het Monopoly-bord kunnen zetten, met wat leuke aanbiedingen. Of dat we bij alle vier de stations een rookkastje neerzetten om wat verse vis te roken?

Misschien toch maar beter dat Giethoorn om een plekje strijd. Zou niks voor ons zijn…