Al sinds een aantal jaar staat het Sinterklaas spel bij onze familie garant voor een avondje ouderwets entertainment. Het spel dat uitblinkt in eenvoud vormt een goede bodem voor jalousie, pesterijtjes en graaicultuur. Wat een simpel kaartje teweeg kan brengen is ronduit lachwekkend.

Wat vorig jaar begon als een stapeltje kaartjes en een vrolijke stapel cadeautjes, liep al snel uit op een ongekende strijd ter titanen. Wanneer een dobbelsteen op tafel komt veranderd de sfeer snel. Een eenvoudig spelletje monopolie is al jaren niet meer mogelijk en het oer-Hollandse mens erg je niet’ is al jaren in de ban. Het fanatisme van vrouw neemt onbehoorlijke vormen aan wanneer de speldoos op tafel komt. Een tijdje ging ik er in mee en probeerde nog wel eens te winnen, maar het bleek keer op keer een verloren strijd.

Ooit kochten we een nieuw spel; Stratego. Nieuw voor haar, niet voor mij. In mijn pubertijd had ik al regelmatig dit strategie spel gespeeld en een vrij aardige scores op mijn naam staan. Zelfs al was het de eerste keer dat wij het in onze relatie speelde, het was gelijk met het mes op tafel en na een reeks scherpe vragen, boze blikken en een stapel pionnen naast het bord was het klaar. Ik had waanzinnig verloren…

De laatste editie van het Sinterklaas avondje was uit gedraaid op een graaierij van cadeautjes. Zoal vaak wisselen de items nogal eens van eigenaar tijdens het spel. De laatste keer niets minder. Er zijn cadeaus meer van eigenaar gewisseld als er muntgeld over de markt gaat. Er werd anderhalf uur niets gedronken, geen pepernoot aangeraakt en er was slechts één plaspauze nadat het speelveld volledig beschreven en gefotografeerd was.

We hebben nog een paar uur te gaan. Straks komt de familie naar ons huis toe voor een nieuwe editie van het Sinterklaas spel. De pepernoten zullen door de kamer vliegen en de cadeaus worden belaagd. Mijn vrouw had het idee opgevat om al het drinken maar vast in de buurt te zetten, want naar de keuken lopen is niet verstandig. Het speelveld een moment uit het oog verliezen kan van grote invloed op de verdeling zijn…

Om de spanning erin te houden heb ik de kaartjes bewerkt. Een groot deel van de positieve kaartjes gaan naar mij toe en mijn zwager is steevast de klos met de weggeef-opdrachten. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat de doorgestoken kaart uitkomt, maar als ik er dan in mijn eentje nog wat om kan lachen is het goed toch?

Oja, en deze column komt niet eerder dan 20.30 online, want tegen die tijd ben ik toch al gediskwalificeerd en tot de keuken verbannen. Tegen de tijd dat mijn kunstje online staat zijn de cadeaus nog wisselend van eigenaar en heb ik al een vracht boze blikken te pakken. Ik ben niet fanatiek genoeg voor al dat spel-geweld van de familie. Ik neem genoegen met een kaasschaaf of potloden set. Maarja ik kan dan ook maar moeilijk winnen het op een spelletje aankomt…

Iemand nog een pepernoot?