Nu de dagen korter worden en november zich van zijn chagrijnige kant laat zien, begint de feestdagenvraag alweer te komen; ‘Wat haal je in huis?’

Omdat we in Spakenburg graag de zaken op tijd en in overvloed geregeld hebben, is het de komende weken weer een kwestie van inslaan, inpakken en uitnodigen. Zoals we elk voorjaar dozen vol naar de Groeneweg brengen, zo veel slaan we de komende tijd in. December is de maand van het binnenhalen. Zo hebben wij onze afspraak voor oud en nieuw al gepland, de kerstpakketten en relatiegeschenken staan al op de werkkamer en gisteren zag ik in de koelkastdeur het eerste flesje dubbelgeslagen-garneerroom-met-mint-en-witte-chocolade. Pfff en dan moet december nog beginnen…

Toch is de vraag ‘Wat haal je in huis’ in deze tijd ook een vraag over buiten de deur. De toestroom vluchtelingen naar Europa is groot. Er zijn verveelde jongeren die voor de kick naar het oorlogsgebied gaan in Syrië en beschadigd terug komen. Het drama in Parijs laat weer duidelijk zien dat de denkwijze in het westen en het Midden-Oosten totaal anders zijn. Wij als westerlingen hebben altijd maar het idee dat kapitalisme en democratie de antwoorden zijn op alle problemen in de wereld. Gooi een bom op de leider en deel stembiljetten uit. Deze houding komt ons duur te staan en een steeds grotere groep mensen zet zich hier tegen af. Wat wij in onze cultuur zijn kwijtgeraakt aan religieuze richtlijnen, heeft het Midden-Oosten teveel aan religieus temperament.

De komende weken halen wij onze eigen surrogaat geestelijke in huis. Een figuur met staf en kruis op zijn hoofd die cadeaus komt brengen. We noemen hem Sint of kerstman. Een mooi voorbeeld van hoe wij in Nederland van iets oorspronkelijk christelijks een commercieel feest kunnen maken. Dat halen wij massaal in huis.

Een aantal weken geleden was er Halloween, ook zo’n westers feestje dat steeds bekender wordt. Ook in Bunschoten gingen groepjes kinderen langs de deuren om als lijk, demoon of duivel snoepgoed te vragen om afgekocht te worden. Je zal je kind maar zo op pad sturen. Ook Halloween is gebaseerd op een religieuze achtergrond. Wij zouden als Christelijk dorp toch beter moeten weten. Wat haal je met Halloween in huis?

Zodra de cadeautjes uitgepakt zijn en de wortel voor Amerigo in de hutspot is beland, komt de kerstboom er weer in. Ook zo’n fraai oud-Germaans gebruik dat voor het gemak aan het kerstfeest gekoppeld is door de eerste zendelingen. Een kerstboom in huis is heel gezellig maar christelijk is het niet. En dat de geboortedag van onze Heer eigenlijk in de zomer was zijn we ook al lang vergeten.

Ben ik dan zo’n moraalridder die achter elk feestje of gebruik wat zoekt. Moet dat soort achtergrond informatie telkens de pret drukken? Nee hoor. Ik ben niet kritisch op wat een ander in huis haalt, ik ben kritisch op wat ik zelf in huis haal. Ik heb liever geen demonen aan de deur, wij hebben geen kerstboom en de limiet op sinterklaascadeautjes is €2,50. Is het daarom minder gezellig? Integendeel. Maar ik hecht meer waarde aan mensen dan cadeaus en tijdelijke inrichting.

Gebruik de komende tijd eens om na te denken wat je in huis haalt. Soms met de allerhande op schoot, soms met een Bijbeltekst en regelmatig met je telefoon. Haal dit jaar eens wat minder commercie in huis en wat meer vrienden. Iets minder cadeaus en wat meer knuffels. Wat minder verklede mensen en wat meer echte vrienden. Denk de komende weken eens extra na over wat je in huis haalt. Fijne feestdagen!