Het lijkt nog ver weg, maar over een paar weken vinden de lokale verkiezingen weer plaats. Voor een groot deel van de kiezer leeft de politiek en het stemmen pas zodra we naar de grafieken kijken tijdens de avondvullende NOS uitzending. Voor een enkeling al een dag eerder tijdens het zoeken naar je stemkaart of het bepalen van een definitieve stemkeuze. De gewone man heeft de rest van het jaar niet zoveel met gemeenteraadsverkiezingen te maken.

Het is best begrijpelijk dat politiek voor veel inwoners maar af en toe interessant is. Eerlijk gezegd heeft de politiek vrijwel constant met een imago probleem te kampen. Ook de smeuïge misstappen van landelijke politieke kopstukken helpen de lokale vrijwilligers niet. Het blijft een lastig pakket voor veel politici om met een goed verhaal te komen voor de verkiezingen, en met een goed resultaat in de jaren daarna. Zelfs met de beste inzet en bedoelingen is plannen waarmaken een zware taak. Fouten, compromissen en onverwachte tegenvallers staan een mooi verhaal altijd in de weg.

De politicus een dappere persoonlijkheid, met durf en doorzettingsvermogen. Want de plannen, de budgeten en de risico’s zijn groot. Opstaan om gekozen te worden getuigd van moed. Het is een publiek sollicitatie naar een functie boven je vermogen! Een baan waarin je het beste van jezelf wil laten zien, waarin je een stempel wilt drukken, waarin je ideeën kwijt kan die goed zijn voor jezelf en anderen. Maar ook een positie waarin iedereen over je schouder meekijkt, waar je bij voorbaat al weet dat je plan zonder schuren en schaven nooit uitgevoerd word, waarin je door tijdens een boodschapje ineens fel aangesproken word op een probleem dat je niet kende.

Wie de ring in durft te stappen heeft al meer gewonnen dan de toeschouwers. Een advies of mening van de stuurlui op het leugenbankje is nog geen plan of visie die in de gemeenteraad verdedigd moet worden. De man of vrouw die vindt dat zijn of haar inzet iets aan de samenleving toevoegt is een voorloper van een betere samenleving. De inwoner met een mening is dapper en verdient steun.

Politiek lijkt iets van kamertjes in het gemeentehuis, van kleine groepjes vrijwilligers in een clubgebouwtje of woonkamer. In de waan van alle dag zie je er niet veel van, en voor een enkeling is politiek en overheid niet meer dan de WOZ-aanslag en vuilknipkaartjes.

Toch is lokale politiek dicht bij. Het begint niet op Stadsspui 1, het begint bij de voordeur. Lokale politiek heeft alles te maken met het speeltuintje aan het eind van de straat en de drempels daaromheen. Het is de sluitingstijd van de kroeg maar ook het openhouden van de Bibliotheek. Lokale politiek gaat over het slopen van het Spuiplein, of het bouwen van starterswoningen. De fractievergaderingen gaan over de geuren van verrotte viskoppen of juist die van gerookte paling tijdens de visserijdag. Dat clubje mensen die elke donderdag vergaderen overtuigen elkaar van het belang van een zelfstandig dorp, van de mooiste havenkom van Nederland, van het hardwerkende karakter van dit succesvolle dorp.

De lokale politiek is de plek om te zorgen dat je fijn kan blijven wonen, werken en relaxen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn de gelegenheid om te kiezen met wie u deze zaken de komende vier jaar regelen wilt. Informeer u over wie wat te vertellen heeft, op welke politieke partij, en vooral welke raadsladen u 3 maart wilt stemmen. De politieke vrijwilligers zijn veel liever met u in gesprek dan met elkaar in de raadskamer. Zij horen nu en de komende vier jaar graag uw mening, uw ergernis en uw oplossing. Zij zijn ervoor om deze dan uit te werken en door te voeren.

Dat is lokale politiek. Dat is uw invloed op dit mooie dorp. Gebruik uw stem dus. Steun een partij die naar u luistert en uw stem waard is. De komende weken zullen zij hun publieke sollicitatie doen, en u mag kiezen met welke kandidaat u de komende vier jaar wilt samenwerken.