Halsreikend kijk ik uit naar het moment dat de kerstmuziek uit de ether is, de muzieklijsten daarvoor plaatsmaken. Een muzikaal genot om al dat moois van het afgelopen jaar en de afgelopen decennia te horen. Natuurlijk is de Top2000 van Radio 2 een bekende lijst, Veronica heeft al jaren de album top 100 en de commerciële radiostations pikken een top-graantje mee. Het is dus weer kiezen en afstemmen de komende week.

Naast de radiolijstjes hebben Bert Heinen en ik al jaren de uitdaging om de muziek van het afgelopen jaar samen te stellen in een top 20 albums en top 20 songs. Onze gezamenlijke liefde voor muziek heeft variatie, maar ook veel raakvlakken als het op het jaarlijstje aankomt. In de top vijf zijn regelmatig en of twee dezelfde albums te vinden.

Het hele jaar door is er en stroom van albumreleases en nieuwe muziek, die met vlagen niet meer bij te houden is. Waar sommigen denken dat de top 40 en tipparade de enige manier is om wat nieuws te horen, gaat het in de praktijk om al gauw om 3 to 8 albums per dag! Daarvan valt een selectie van zo’n twee per week onder de interesse, want er zijn tegenwoordig ook scheepsladingen vol met crap. Helaas voor de muziekindustrie bestaat er ook zoiets als talentenjachten. Pubers die kunnen wellicht wel kunnen zingen, maar zonder enkele schaamte de beste covers uit de pophistorie zinloos geweld aandoen. (Dat sommige songs het geweld van een Voice of Holland verkrachting kunnen weerstaan zegt gelukkig veel over de kracht van een goede popsong!)

Het moge duidelijk zijn dat de echte muziekliefhebber de TV bijdrage aan de popmuziek niet serieus neemt. Muziek maken doe je met een gitaar op je zolderkamer, niet dik in de make-up op een glanzend tv podium. Muzikanten geniet in kleine groepjes met een peukie en een borrel van bandjes, die hun eigen nummers schrijven, of een geweldige cover ten gehore brengen. Livemuziek wel te verstaan.

Maar goed terug naar ons lijstje. Over smaak valt te twisten, maar de lijstjes zijn puur en nieuw. Bijzondere albums met echte muziek. Bijzondere releases dit jaar zijn bijvoorbeeld; Moke, The Killers, Two Door Cinema Club, Passion Pit, Amy Mc Donald, Katie Melua. Zeker een tip om eens te luisteren. De kanshebbers in de lijst zijn natuurlijk de toppers, John Mayer – Born and Raised, The Maccabees – Give into the wild (9 januari, waren er vroeg bij) en de langverwachte opvolger van Mumford and Sons – Babel. Mmm wat een pareltjes zitten er weer tussen. Mochten jullie me zoeken, ik zit weer tussen de cd en de iTunes lijstjes…