Een moment had ik het idee te schrijven over de nieuwe EU plannen en de megalomane drang van de Unie… Maar vanochtend gaf een bijzonder idee mij de gezonde kriebels.

Dat er grote problemen zijn in financieel Nederland is bij iedereen bekend, en dat er verschillende ideeën zijn over hoe dit de komende jaren opgelost moet worden is ook bij iedereen bekend. De huizenmarkt zit moervast. Op een enkele Roma-familie in Maastricht na, is er niemand die zijn huis nog kwijtraakt, of op de huizenmarkt kan starten. Het rigor mortis van de huizenmarkt heeft meer dan een glimlach nodig om weer in beweging te komen.

De taak aan politici en hoge piefen om positieve uitspraken te doen aan de gewone burger met een serieuze hypotheek of trouwplannen. Opmerkelijk vind ik de uitspraak van ING topper Hans Hagenaars; in de krant oppert Hagenaars het idee om elke huizenbezitter 200 euro te heffen voor een noodfonds. Nu zal Hans (maatpak) Hagenaars daar de beste bedoelingen mee hebben, maar enig ironie kan er bij mij wel af. De ING topman zal ongetwijfeld warme billen hebben en weet meer van de bonuscultuur dan u, ik en 16 miljoen andere Nederlanders bij elkaar. De ING topman is alle gevoel voor realiteit kwijt en komt dan nu met een ideetje om anderen (zijn) markt te laten spekken!

Hey ING zijn jullie niet laatst voor miljarden geholpen, Hey ING zijn jullie niet toevallig de plek waar de bonuscultuur als een bacterie in de financiële wereld gekweekt word? Hey ja, en natuurlijk valt dat in jullie ogen best mee, maar waar bonusrook is, daar is dikke-flappen-vuur. En ja er komt flink wat rook uit De Schoen. Hey ING hebben niet 10 miljard van ons als belastingbetalers ontvangen?

Nu heb ik niets tegen de ING op zich, maar van een topman die bolstaat van de bonussen en afspraken rondom hypotheek overwinst, vind ik het aanstootgevend om te horen dat er maar weer extra belasting moet komen om een noodfonds te vullen. Mooi woord hoor, maar de gewone burger krijgt de kriebels van dat woord noodfonds. Door de staatsteun aan ING is de concurrentie op hypotheken jaren stopgezet. Dat resulteert momenteel op 1.19% overwinst op hypotheken, dat is dus al gauw een paar honderd euro per jaar, per hypotheekbetaler, aan extra winst voor de banken. En laten we niet de illusie hebben dat dit ooit in de woningmarkt terecht komt…

Een bankdirecteur die overwinst binnenharkt op hypotheken, besmet is met een bonuscultuur en dan oppert dat 200 euro per woningbezitter wel een aardig ideetje is voor starters (en dus nieuwe hypotheek klanten…) Help Hagenaars de winter door. Beste topmannen van Nederland als u de hypotheken van de Nederlanders vanaf 1 januari met één heel procentpunt zou verlagen zou dat bijna 15% meer BNP opleveren, en word het ook direct mogelijk voor starters om hun droomhuis net wel te kunnen betalen. En minder winst zegt u? U bent ook uit onze portemonnee geholpen om overeind te blijven. Die winst is een sigaar uit onze eigen doos! En voor 200 euro kan de gewone burger nog best een doosje sigaren kopen, of iets dergelijks.