Het is maandagavond. Het meest authentieke dorp van Midden-Nederland zit op het puntje van de stoel te wachten tot de docu-soap Voetbal Keek en Kibbeling begint.

Al weken word het aangekondigd; de nieuwe docu-soap over Bunschoten-Spakenburg gaat van start. De opnames zijn inmiddels geweest en de meeste inwoners weten al lang wie er in te zien zijn en waar het over gaat. Waar het over gaat dus, dat is eigenlijk de belangrijkste vraag.

De cliches over het dorpje aan de voormalige Zuiderzee zijn bekend en komen regelmatig langs in  een gesprekje met niet-inwoners. Vrijwel elke Spakenburger kent de doelloze opmerkingen en satire wel, veelal makkelijke inkoppertjes van mediafiguren die hier nog nooit geweest zijn. Vrijwel elke Spakenburger zal ook zijn of haar schouders ophalen bij deze opmerkingen; niet iedereen werkt in de vis, niet iedereen is elkaars familie en het leven word niet vanaf de preekstoel bepaald.

De docu-soap word gepresenteerd als een inkijkje in de gesloten gemeenschap Spakenburg, met een aantal bijzondere inwoners. Mooi natuurlijk, en inderdaad bijzondere inwoners. Maar als echte Spakenburg kan ik van de introductie genieten; dit dorp bevat een groot aantal bijzondere inwoners, bekende bedrijven, grote voetbalclubs, en succesvolle ondernemingen. Het mag dan schattig klinken dat er een klein dorpje aan de voormalige Zuiderzee een eigen docu-soap heeft. Maar de lijst met authentieke figuren is lang en interessant.

De soap begint en de vraag is niet alleen wat er over Spakenburg te zien zal zijn, maar vooral HOE het te zien is. Een beetje makkelijk scoren over rood en blauw, haringschoonmaken, bollen inpakken en Bijbelteksten?

Of zal er ook te zien zijn dat dit dorp een plek is waar elke inwoner voor de volle 100 procent werkt en geniet van het leven. Waar inwoners niet aan zichzelf denken, maar aan hun gezin, hun sportclub, hun vrijwilligerswerk, hun broeders en zusters. Zal er te zien zijn dat Spakenburgers niet alleen veel waarde hechten aan hun afkomst en geschiedenis, maar nog vol overgave geloven dat er meer toekomst is na hun tijd in Spakenburg? Zal er te zien zijn dat die zogenaamd gesloten gemeenschap helemaal niet gesloten is, maar slechts een dikke huid heeft en een gezonde argwaan tegen personen en invloeden die dat sterke karakter belachelijk maken? Zal er te zien zijn dat hard werken niet een doel is maar een middel om goed te leven en naast je werk ook verenigingen en sportclubs overeind te houden?

De soap begint, ik ben benieuwd. Maar ach denk ik dan. Spakenburgers zijn al authentiek en bijzonder, en dat mag dan mooie tv opleveren, het zal het karakter van het dorpje niet veranderen. Daar heeft Spakenburg geen soap voor nodig.