Rutte schuwt de metafoor niet wanneer het op een stukje politieke promotie aankomt. Met een genoeglijk glimlachje flapte hij zijn oneliner eruit. “Bij besprekingen in Brussel heb ik altijd een geladen pistool bij mij.” In de meest figuurlijke zin, wenste hij daar aan toe te voegen.

Dat een politicus zich graag uit in metaforen en lofprijzende beloftes is niets nieuws. Ook voor Mark niet. Met enige regelmaat kopiëren politici dan ook hun grote voorbeelden: Samsom: “Nu doet u het weer.” (Aanstormend president Reagan) “Er is niets mis met Nederland wat wij niet kunnen repareren, met wat er goed is aan Nederland” Rutte, citeerde Bill Clinton uit 1993 (en daarmee ook president Reagan red.). Maar de uitspraak van het geladen pistool lijkt nieuw.

Het geladen pistool als metafoor voor het keihard vasthouden aan de verkiezingsbelofte dat er geen extra geld naar Griekenland gaat. Geen stuiver zonder keiharde garanties. Nu is makkelijk voor alle belastingbetalende inwoners (min 150 kamerleden) om de satire van deze uitspraak terug te kaatsen, maar dat geladen pistool bleek van gevouwen ballonnen.

Rutte sprak stoere woorden voor de camera, maar zodra de deuren van de Brusselse vergaderzaal gesloten waren, was er ineens weinig van pistolen, laat staan geladen, merkbaar. De Grieken krijgen natuurlijk hun geld, niemand een garantie en de burger blijft een domme sukkel. De betalende burger weet allang dat Brussel als een hoop trage bruine modder van de berg afzakt, langzaam, maar zonder te stoppen. Elke politicus weet ook dat de lidstaten ieder voor zich de burgers zoet moeten houden, en dat Brussel gewoon alles doordrukt wat nodig is om de Unie groot te houden.

Geladen pistolen zijn er in de politiek niet meer te vinden, laat staan als het op de Europeese Unie aan komt. Het geladen pistool van Rutte is de nieuwe metafoor voor net doen of je wat in je jaszak hebt, terwijl je geen moer in te brengen hebt.

Het ondeugende ventje dat door moeders naar buiten gestuurd wordt, en met een rood-gloeiend-oor, tegen de jongetjes in de buurt verteld; dat hij toch net van plan was om buiten te gaan spelen.

Eén reactie