Leed is handel. Maar ook in de hulpbranche is de crisis toegeslagen. En niet alleen de crisis, maar ook het imago van de leedverkoop is beschadigd. En daar zijn niet wij, maar de slachtoffers slachtoffer van.

Het leed van anderen is handel. Het is een branche geworden. De hulporganisaties zijn dienstverlenende bedrijven die geld binnenhalen door het leed van anderen gelikt, geënsceneerd en geschokt te verkopen. Natuurlijk doen de goede doelen goed werk, maar iedereen weet dat de echte hulpverleners op pad zijn, die staan in het veld, met beide benen in de ellende. De organisatiebesturen, hulpmarketeers en creatieve cententrekkers leuren vanachter een designbureautje in een verwarmd kantoortje.

Deze dinsdag was de dag van de gezamenlijke inzamelingsactie voor Giro 555. Maar dat een Radio- en TV actie niet meer zijn wat het geweest is, werd deze dag schertsend zichtbaar. De bekende Nederlanders duikelden over elkaar heen om in beeld te komen. De meesten bekend van een krijsende cover in een talentenshow, een reality serie of een RTL acteur. Ieder voor zich met een serieuze blik, maar genietend van hun stukje landelijke aandacht. T-shirtje aan, gesponsorde laptop voor je neus en bellen maar. Want de manier waarop Jan Slagter en Nicolette van Dam een ramp kunnen aanprijzen is van wereldse klasse. “Het is echt heel errug, al die zielige kindjes!”

De formule van de TV actie met bobo’s en slowmotion  filmpjes zijn uitgewerkt. De organisaties kampen met een enorm imago probleem. De samenwerkende 555 organisaties hebben gezamenlijk al voor 2,6 miljoen aan directie en pensioenkosten. Het woord strijkstok word in één adem genoemd met de hulporganisaties. Giro 555 zou eigenlijk iets van giro 285.50 moeten worden.

Dat veel mensen terughoudend zijn met giften is niet zo verwonderlijk; een Filippijn zonder huis heeft ook geen idee wat een nieuwe iPad voor je oudste dochter kost. Een jongetje dat zijn ouders kwijt is moet ook maar snappen dat we elk jaar wel een keer naar de Efteling willen. De landelijke actie heeft een opbrengst van 18 miljoen. Waarvan 8 miljoen er vorige week al binnen was. 18 Miljoen is net aan 1 euro per inwoner.

Nu ben ik geen haar beter dan een ander, het bleef bij een gift van een paar biertjes, maar die schoen passen we allemaal. De Rabobank kreeg een boete van 775 miljoen vanwege fraude met rentetarieven en Giro 555 heeft na twee weken leedverkoop 18 miljoen opgehaald. Als we daar de strijkstok nog afhalen, en de transactietarieven die de bank rekent, dan komt er weinig in de Filippijnen aan. Laten we ons dan ook vooral niet afvragen wie er zielig is en waar het bedankje blijft…