Daar dacht Mark Rutte even een oud kunstje opnieuw op te voeren voor het publiek in de banken. Alleen ging dat acrobatisch balletje dit maal niet gelijk op.

Nog niet zo heel lang geleden was er een langstudeerboete en een tax op woon-werkverkeer. Deze twee ideeën stuiten toen op veel weerstand, en onder de grote druk van de burger werden deze twee regels omgezet in twee andere regels. Naar de burger geluister, 2e kamer tevreden; kortom, probleem opgelost!

Maar ho even, zo dom is de burger nu ook weer niet. De langstudeerboete en forenzentaks zijn niet meer als een afleidingsmanoeuvre geweest; een rode lap om de aandacht af te leiden. Want we hebben er een andere duimschroef voor terug gekregen: een belasting verhoging op de risicoverzekeringen. Hallo Nederland, behalve de zorgverzekeringen is alles een risicoverzekering en hallo Nederland, daar hebben wij er allemaal een aantal van. Dat je als student niet langer als 1 jaar mag vertragen, om anders een boete te ontvangen, dat is niet meer als logisch, je hoort gewoon je best te doen! Volg jij gewoon je opleiding, een scoor je een diploma, dan is er niets aan het handje. Maar nu hebben we ineens een belasting verhoging in ruil daarvoor.

Deze week probeerde Mark Rutte en Co. Een vergelijkbaar kunstje. Maak de zorgverzekeringen inkomensafhankelijk, laat iedereen in opstand komen, en presenteer daarna het gouden kalf als oplossing voor alle zorgen. De burger klaagt nu eenmaal graag over de zorg, en van andere belastingen heeft zij toch geen verstand…

Vooruit zei Den Haag, geen grote wijzigingen in de zorgverzekering, maar dan verrekenen we het wel via de inkomstenbelasting. Probleem opgelost, burger tevreden. Maar hallo Nederland, linksom of rechtsom gaan we het betalen, en zoals het vaak gaat is het alternatief nog veel pijnlijker. De inkomstenbelasting raak vooral die mensen die tegenwoordig nog een baan of eigen zaak hebben. Laat dat nu net de groep zijn die überhaupt nog wat voor de BV Nederland betekend.

Om tot een regering te komen en besluiten erdoor te krijgen is het in Den Haag tegenwoordig nodig om het publiek een afleidingsmanoeuvre voor te houden. Je introduceert iets wat toch geen stadn houdt, komt daarna met krokodillentranen en na een paar weken tover je een briefje uit je kontzak met de beste kat-in-de-zak die je ooit bedacht hebt. Anno 2012 noemen we dat de Huuk Huuk Politruuck!

Eén reactie

  1. Pingback: Column WK17 | Een jaar lang - Studio Bluedust