Ze had gelijk. “Niet doen, dat word een toneelstukje.” Onze koningin was merkbaar niet enthousiast bij het opnieuw uitvoeren van de beëdiging, van de nieuwe ministers. En als er iemand verstand heeft van tradities en het voorkomen van toneelstukjes dan is het Beatrix.

Voor het eerst in de geschiedenis was er een camera bij de beëdiging van de nieuwe ministersploeg. Dit was al jaren een besloten aangelegenheid en in de tijd dat dit nog wel openbaar was, waren er nog geen camera’s. Een kleine glimlach zal er zeker geweest zijn  toen de RVD bekend maakte dat de NOS en RTL deze beelden live uit mogen zenden. Een mooi stukje TV. Transparant, eerlijk en koningshuis; altijd goed.

De RVD regelde een lakei, camera en videosplittertje en hup de beëdiging kan de wijde wereld in. De ironie leert dat niet de commerciële zenders er een tergend lang reclameblok doorheen gooiden, maar dat de publieke zenders nog in de boodschappen zat.

De regisseur van de NOS zal zeker even aan zijn hoofd gekrabbeld hebben voordat hij zijn nieuwe cameravriend ter plaatse, moest bellen met het verzoek of het nog een keertje opnieuw kon vanwege een reclameblok. Om de NOS ter wille te zijn werd de traditie nogmaals uitgevoerd.

“Niet doen, dat word een toneelstukje.” Koning Beatrix had het in een fractie van een seconde bij het rechte eind. Ze doelde niet op het feit dat het een tweede keer nagespeeld zou worden; dat merkt de tv kijker toch niet. Zij doelde op de gretigheid waarmee de media deze blunder zouden oppakken en uitlichten. Niet doen. Het toneelstukje is niet het probleem, maar de luchtigheid waarmee tradities te kijk worden gezet.

Beatrix liet zien dat zij nog steeds meer kennis en ervaring van de tradities, formaliteiten en media heeft dan het hele mediagebeuren dat na afloop vol enthousiast de foute uitvergrote. Onze koningin kent het klappen van de zweep en heeft in haar functie al veel te veel ministers gezien die voor haar neus een toneelstukje opvoerden!