De Kooi last een feest af vanwege negatieve brief? Een Halloweenfeest afblazen heeft nog nooit zoveel stof doen opwaaien.

Het partycentrum De Kooi heeft afgelopen week haar eigen ruiten ruiten meer dan ingegooid, de pompoenprut en resten van een gepoogd Halloweenfeest liggen overal. Wat als een Halloweenfeestje bedoeld was; het feestelijk verjagen van demonen, is uitgedraaid op een mediademoon die nog lang bij de Laak blijft hangen.

Naar eigen zeggen is de organisatie van het feest gestaakt vanwege de negative reacties en een brief in de lokale krant. Een kleine overdenking leert dat een ingezonden brief niet de reden is. Het afblazen van een feest hang af van de haalbaarheid, niet van de toon in een reactie. Er was gewoon geen belangstelling voor een Halloweenfeest in nuchter Bunschoten. Geprobeerd, weinig kaartverkoop, afblazen.

Laten we vooropstellen, sinds wanneer is de familie Smink onder de indruk van 1 brief of een redactioneel stukje in De Bunschoter? Stel dat het feest een schot in de roos was en de kaartverkoop lekker liep, dan zou je al die enthousiaste bezoekers moeten duperen en terugbetalen. Wie kent er iemand die zich nu gedupeerd voelt? Of beter nog, van plan was om te gaan? Of de eigenlijke kern; wie had er van het feest gehoord? Het maakt voor een feestje niets uit wat het thema is, er was gewoon geen kip geïnteresseerd!

De verklaring van De Kooi op het afblazen van dit feest, geeft blijk van frustratie, een gebrek aan communicatie en een onderschatting van je doelgroep. Door de tegenvallende interesse en kaartverkoop op te hangen aan het Christelijke karakter van ons mooie dorp heeft De Kooi zelf de mestpomp aangezet. Een aantal ongenuanceerde media sprongen er bovenop en al snel stond er een smeuïg verhaal in het AD, De Telegraaf en als toppunt op Geenstijl. Het ene artikel nog stigmatiserender dan het andere. Het hele uitgekauwde riedeltje over Christelijk Bunschoten werd weer uit de kast getrokken. Met snelgebekte woorden als orthodoxe gristenmalloten, gristenhonden, satansvertier, middeleeuwse ideologie en zelfs het niet-inenten passeerde de smeuïge revu. Berichtgeving die het hoofdschudden niet eens waard is.

De jeugdige Bunschoter als potentiële bezoeker van een feestje is helemaal niet onder de indruk van Halloween, dit thema interesseert niemand iets. Zelfs de landelijke aandacht doet de meesten niet meer fronzen, de sensatieschrijvers van dit land zijn er als de atheïstische kippen bij om wat over onze lokale cultuur en opvoeding te schrijven. We zijn wel wat gewend.

Een grote onderschatting van De Kooi is het gevolg van deze stemmingmakerij. De Spakenburger maakt geen stemming over De Kooi; De Kooi maakt stemming over de Spakenburgers. Hallo, dat is diezelfde jeugd die je graag eens je restaurant ziet, of die komend jaar een trouwlocatie zoekt! Als je die dorpsgenoot gaat betichten van Christelijke bekrompenheid, dan krijg je de bal terug.

Het fundamentele in het Christelijke gedachtegoed valt reuze mee, nee, dit dorp weet echt wel hoe het in de wereld werkt en staat echt niet meer op het Spui te preken.

Zou De Kooi vanaf nu de zaak zijn die liever een Halloween feest had gehad dan een sociaal imago? Hebben ze hun irritatie over de Christelijke fundamenten van ons dorp bewust de landelijke media in geholpen? Zouden ze nog moeten leren dat ondernemen in Bunschoten alles te maken heeft met “onderdeel zijn van”, in plaats van wij en zij? Waarom houdt een kroeg op het Spui maandelijks een Christelijke ontmoetingsavond over het ware leven en wil De Kooi een verkleedfeest rondom het thema dood?

Vanuit onze Christelijke opvoeding gunnen wij De Kooi het beste; professionele bediening, nuchtere medewerkers, gelijk opdienen van eten en vooral goede communicatie. Niet schoppen tegen Bunschoten, maar omarmen. Al was het maar voor de omzet…