Aftappen, het schandaal waar iedereen eigenlijk niet verbaast over is. Gaan we er vragen over stellen, of gaan we voor een Hollandse oplossing?

Mark Rutte reageerde uiterst Hollands toen hem gevraagd werd naar zijn mening rondom het NSA afluisterschandaal. “Laten we eerst de feiten afwachten.” Wat een jodokus is het ook. Mark is de naïeve collectiviteit zelve. Aftappen? Dat zal wel meevallen toch?

Eigenlijk verbaast niemand het nieuws dat de NSA enorme hoeveelheden info aftapt. Diverse regeringen, zelfs de Duitse Bondskanselier werd persoonlijk afgeluisterd. Deze week belde Merkel woedend naar Obama, witheet en in snauwend Duits vertelde zij dat dit een ernstige beschadiging was van het vertrouwen. Maar dat wist Obama al, want hij was op een ander lijntje de bondskanselier al aan het afluisteren, ingewikkeld natuurlijk.

Dat diverse grote namen pissig zijn en Mark Rutte reageerde alsof hem net de waarheid over sinterklaas is verteld, dat zegt iets over onze voorman. Het lacherige achterneefje van de NSA, onze eigen AIVD, is een onderzoek gestart. Mark ook boos, waarom hij niet afgeluisterd was. Merkel hing standaard op lijn twee in het Witte Huis en Mark was niet één keer afgeluisterd. 1,8 miljoen telefoontjes uit NL en wat denk je; Mark zat er niet tussen.

Laten we dit met een vleugje Hollandse humor oplossen, gewoon om de NSA een hak te zetten. Geen angst voor aftappen, nee juist doorgaan en bij elk telefoontje een aantal tactische steekwoorden gebruiken. Sterker nog, laten we extra veel bellen, gewoon omdat het kan. Laten we zoveel materiaal genereren dat de NSA het werk niet meer aan kan. Leg voortaan je telefoon al bellend lekker op het aanrecht als je staat te koken, of douchen, of slapen, of ja, zelfs op het toilet. Wel eens gedacht dat er een dikke Amerikaan  op een stoffig kantoortje naar een tape met jouw kookkunsten of toiletbezoek zit te luisteren. En dat dan onderzoeken op geheime boodschappen.

Laten we massaal de NSA bellen, gewoon de receptie en dan vragen naar iemand die er toch niet werkt, hangen we lekker lang in de wachtrij en ondertussen flap je er af en toe een terroristische term uit. Dat de NSA dan haar eigen wachtrij aan het aftappen is. Ja, Hollandse humor. Zo werkt dat hier.

Laten we ook mailtje gaan versturen, veel mailtjes. Sluit komende tijd je mailtjes af met “vriendelijke groeten van de NSA en van mij” Of stuur eens een spammailtje door, wellicht dat iemand daar iets heeft aan een vertaaldienst of afslankpilletjes.

Om het plan met de Hollandse oplossing een zetje te geven typ ik hier de woorden: terrorist, bom, meeting, Syria, drone. Want dit zijn hopelijk de keywords om in het filter van de NSA te blijven hangen. Zo word dus deze column straks nog gelezen door een Amerikaan bij de NSA, misschien zelfs wel door Obama zelf! En dat voor een Hollandse polderjongen!

Hopelijk tot volgende week…