Het was weer een maand lang genieten van kunst en cultuur in ons kleine, maar o zo actieve dorpje. Een kunstmaand die in veel opzichten die van vorig jaar weer overtrof, maar vooral bevestigde dat er zoveel talent en enthousiasme is. Daar kunnen hopelijk nog veel kunstmaanden bij komen.

Een kunstmaand, het zijn uiteindelijk maar vier weken, maar het waren vier bomvolle weken. Kunstroute, Cultuur Café, Muziek op Diek en meer. Ieder op zich activiteiten over de verschillende belevingen van kunst. Niet alleen omdat een vage kennis iets met schilderen doet, maar juist voor ieder wat wils en voor ieder toegankelijk.

Voor mij persoonlijk een bijzondere maand omdat tijdens de kunstroute mijn tweede bundel uitkwam en er een tweede druk is van de eerste. Maanden aan gewerkt en nu stond ik ineens met een eigen boekje in het gemeentehuis. Superblij natuurlijk, en flinke oppeper gehad van de vele positieve reacties. Waar ik in mijn column normaal gesproken een ergernisje aan de kaak stel, kan ik deze week alleen maar dankbaar en enthousiast zijn voor wat er met deze twee bundels gelukt is.

De afsluiter van de kunstmaand was ook dit jaar het mini-festival Muziek op Diek. Een muzikale thuiswedstrijd voor eigen publiek. Een gevarieerde selectie uit de vele koren, acts en bands uit Bunschoten. En wat een hoog niveau. Ik zag een mannetje op een botter, niet veel groter als de gitaar die hij vasthield, een solo geven in de stijl van Brian May. Ik verbaasde mij over het stemgeluid en strakke backline van Purple Streetgrass. Het koor dat op de botters gespeeld had schoof in de tent aan om te luisteren naar de always-feel-good muziek van Ritmo Ahi. Met het finalenummer Comfortably numb van Pink Floyd en de avond was meer dan compleet.

En nu dan. Oktober. Een maand lang dat zeurderige gevoel van the-day-after. De kunstmaand kater. Dat gat waar we nu in vallen?

De vele uurtjes voorbereidingen en productie die de kunstmaand gekost heeft, maken het nu ook wel prettig om nu weer wat tijd te hebben. De vaat moet tenslotte ook weer eens gedaan worden. Ook zal de oktobermaand voor vele een maand zijn van nieuwe inspiratie en leuke ideeën, opgedaan tijdens de kunstmaand. De verschillende cursussen zijn weer in volle gang en de muziekscene maakt zich klaar voor een nieuwe reeks SjullekScene avonden. De komende weken is er tijd om naar de herfst te gaan verlangen, om weer de hele week echte Hollandse stamppotten te maken, de zuurkool weer uit het kruipluik te hijsen en de bladeren uit de dakgoot te scheppen.

De kunstmaand is een reuze opkikker voor het vaak treurige najaar. De ideeën van september vormen de inspiratie voor het melancholische staartje van 2013. Een ideale mix voor de kunstenaar en muzikant. Want ideeën in overvloed, enthousiasme te over en tijd te kort. Oktober, de maand die kwasten, snaren en rookworst met elkaar verbind!