Terwijl ik uitkijk op een idyllische baai en rotsachtige bergrug, schrijf ik deze column. Schrijven, in de oude ruige bergen van schitterend Schotland. In de baai duikelt een otter, de mist maakt geen enkele aanstalten en de lucht ruik zout en helder.

Beter laat dan nooit zijn we toch nog op vakantie gegaan, een rondreis door de Schotse hooglanden, de Speyside, de eilanden en de kust. Een ambitieuze route met vrijwel elke nacht te gast bij een andere Bed & Breakfast. Deze dag besluiten we om een extra dag te blijven en te genieten van de mooie natuur op het eiland Skye, De setting is ruig en ouderwets, schrijven op de berghelling van Marsco. Nou een beetje dan, want ik type onhandig op een iPad en we hebben wifi, maar toch.

De reis door dit land is indrukwekkend en de gastvrijheid groot. De schitterende heuvels worden speels onderbroken door stroompjes, bergpaden en YES. Ja borden met YES, en niet af en toe een bordje, maar heel veel borden. Op de bergen YES, achter de raampjes YES, op de auto’s YES, aan de lantarenpalen YES.

Schotland staat aan de rand van een referendum over het losmaken van het land uit het Verenigd Koninkrijk. Scotland independant. De Schotten zijn een trots en op zichzelf staand volk, en ze willen graag weer zelfstandig zijn. Ze hebben dan zuidelijke gepeupel niet nodig. Al sinds Schotse heugenis hebben ze de Engelse koningen uit de dalen gejaagd, en anno 2014 gaat dat stukken vriendelijker, maar de insteek is hetzelfde. Schotten willen zelfstandig zijn. En hoe, wanneer en op welke manier, dat is slechts een kleinigheidje.

De kranten proberen voorzichtig duidelijk te maken dat er ook nog wel wat haken en ogen aan dit idee zitten, maar de Schot op straat lijkt zich daar niets van aan te trekken. Losmaken die hap en verder zien we wel. Duidelijk is dat het overgrote deel van die rakkers niets wil weten van de problemen die dat geeft. YES tegen zelfstandigheid is ook een YES tegen een onoverzichtelijke berg aan problemen.

De voorstanders praten over wat het nieuwe volkslied moet worden. De tegenstanders over wat er gebeurd als ze de Britse pond niet meer als munt mogen houden. Er is al Schots briefgeld, alleen dat is de Britse pond, met een Schotse opdruk. Wanneer Schotland zelfstandig word, trekt Engeland de munt in. Bij de Euro komen is ook geen druk op de knop, de lidmaatschapsaanvraag duurt minimaal 16 maanden en vereist een containerschip aan ordnermappen.

18 september gaan de Schotten richting stembus, en YES of een NO Thanks. Wat de uitslag ook zal worden, het gaat grote veranderingen met zich mee brengen. De stemming gaat hoe dan ook zorgen voor meer afstand tussen Schotland en de rest van het Kingdom.

Ik heb nog een paar ponden in mijn portemonnee, voor de zekerheid zet ik deze vrijwel elke avond om in een paar pints of some oak spirit. Wie weet zijn deze versnaperingen binnenkort niet meer met de Britse pond te betalen. Maarja, dat zal onze vakantie hier nog wel duren. Proost!