In vrijwel elk vakantie checklistje komt het magische ding wel voor; de afritsbroek. Het kledingstuk is een mythe geworden, een tool om het kaf en koren van elkaar te schijden. De afritsbroek is het ding dat de jongens van de mannen scheid. Een kloof doet ontstaan, maar ook hele bevolkingsgroepen gebroederlijk verbind.

Tijdens de voorbereidingen van mijn groepsreis, deze zomer kwamen er van de deelnemers ook diverse goedbedoelde checklistjes via de mail. Top, vriendelijk natuurlijk, maar wat een checklistje al over iemand kan vertellen. Elke bevolkingsgroep en type reiziger heeft een eigen vakantielijstje. Waar de een zich met vellen vol benodigdheden gemakkelijk voelt, kan de ander zich met een klein lijstje redden.

Er zijn vriendenvakanties naar de Spaanse kust, waar het lijstje terug te brengen is tot zonnebril, deo en bieropener. Het Reformatorisch Dagblad kenmerkte de vakantie checklist met het waslijntje, panty’s en (pocket) Bijbel. De ouderenbond adviseerde haar lezers; het heuptasje, witte sokken en sandalen en opklapzonnebril.

Waar de magie van het kledingstuk vandaan komt is onduidelijk maar het lijkt op werkelijk elk vakantie checklistje voor te komen, de afritsbroek. Iedereen die een lijstje maakt of erbij pakt heeft em erop staan. De wijdvallende broek met ritjes tussen de diverse gewrichten in. Veelal met drie stukken per been, afhankelijk van de mood waar je in bent, of de hoeveelheid zon op je vakantiebestemming. Het goed bedoelde ontwerp is tot een ware cultuur geworden, gebroederlijk ritsen jongen en oud de pijpjes af wanneer nodig. Soms ritsen we alleen de sandaaltjes zichtbaar, en wanneer het feestje compleet is ritsen we volledig, het loopgips en heuptasje trots in beeld. Wat een heerlijk kledingstuk, precies afstemmen wat het straaltje zon of vlaagje zomerwind je bied. Auto uit, ritsje eraf, terrasje op, nog een ritsje eraf, museum in, ritsje erbij, uitdraaien van de caravanpootjes, ritsje eraf, fruitshake in de voortent, alle ritsjes open.

Wat ieder geestelijk gezonde vakantieganger weet is dat de broek niet zozeer een item is om te dragen, maar vooral een item is om je van de goed voorbereide witte sokken toerist te onderscheiden. De afritsbroek is het ultieme item om juist niet te hebben, te dragen, danwel mee te nemen. Want zolang je met enig zelfrespect door de jungle of badplaats stapt, loop je niet met sportsokken in sandalen, heb je geen heuptasje, geen opklapzonnebril en dus ook geen afritsbroek. Zolang je nog zonder pamper en bij zinnen bent draag je niet zo’n ding. Nu niet, op vakantie niet, thuis niet, nooit niet. De afritsbroek is het kledingstuk waarmee je aangeeft dat je de strijd om de vrouwtjes, het nageslacht, het voortbestaan van de mensheid; definitief verloren hebt!

De afritsbroek is bijna het ergste, potentie verlagende kledingstuk wat er is. Bijna ja. De afritsbroek siert dapper de tweede plek in de ranglijst. Het meest effectieve middel voor anticonceptie, naast de afritsbroek blijft natuurlijk een setje groene crocks. Maar ook de afritsbroek bied een goede bescherming tegen knappe mannen, complimentjes, gewenste vrijpartijen en nageslacht.