Hardenberg, bekend van twee hoogtepunten; park Slagharen en Edwin Evers. Maar sinds kort is daar een derde highlight bijgekomen. Een gedrocht van een gemeentehuis. En zelfs in al mijn bescheidenheid om vernieuwende architectuur te respecteren, zo moet het dus niet.

Gedurf om een dergelijk expirimenteel gebouw te ontwikkelen. En verstandig om het dan maar een plekje te geven in het pitoreske Hardenberg, waar het procentueel het minste slachtoffers maken kan. Met elke keer dat je de foto bekijkt word het geler, groter en lelijker. Het orakel van Hardenberg is een cake die nog voor de oven uit de vorm gevallen is.

Nu ga ik deze column geen spui houden over de nieuwste aanwinst op de lijst met lelijkste gebouwen, maar een kleine opsomming van wat mijn kijk op de ongelukkige gang van zaken kan ik u toch moeilijk onthouden. Want er moet toch een reden, danwel een initiator voor een dergelijk project zijn?

Uitgangspunt voor het gehele ontwerp lijkt me dat elke ambtenaar zijn of haar eigen raam gekregen heeft. Daarbij zijn alle fulltime ambtenaren (klinkt raar inderdaad) alswel de partime medewerkers toebedeeld. Wat is je naam, want je krijgt een raam. De vorm is geïnspireerd op een lokale lekkernij met boter, alleen dan uit de magnetron van de architect. De kleur, tsja de kleur. Kent iemand iets met die kleur? Genoeg gezeurd, wie ben ik om de nieuwste aanwinst van het oosten af te kraken, per slot heb je al een beetje pech als je bij dit gemeentehuis ingeschreven staat…

Het orakel van Hardenberg mag geroemd worden als een prestigieus project die het gebied een frisse opkikker geeft. De lange rit langs de vaart, komt vanaf nu tot een climax met dit bijzondere stukje architectuur.

Deze week bleek dat de opening van het nieuwe, euh ding, wel een gelijkwaardig feestje nodig gehad heeft met een prijskaartje van een kleine 43K. Schijntje natuurlijk, en de ambtenaren hebben daarbij nog termen genoemd als –de broekriem aanhalen-  en –ingetogen feestje- Van de plaatselijk bode, begreep ik dat een groot deel van deze kosten te wijden waren aan een overdaad aan slingers en confetti en het afzetten van alle omliggende straten met ondoorzichtige doeken. In dat geval begrijpen de belastingbetalers in de rest van Nederland het direct!

Update: er is zelfs een video
En een specificatie van de kosten