Zoals vele anderen heb ook ik een gezonde argwaan als het gaat om veelbelovende banken. Hoge rentes, geen onkosten, alles gratis, klant voorop, verantwoord investeren. Jah. Iedereen weet dat het in de bankenwereld zo werkt.

Een bank die duurzaam en degelijk investeren hoog in het vaandel heeft is de ASN bank. Mooie verhalen over tegenstander  in wapenindustrie, kinderarbeid en vervuilende industrie. Daarnaast word er uitsluitend geïnvesteerd in eerlijke handel. En juist die laatste daar wringt de handgemaakte leren schoen.

De ASN bank is onderdeel van SNS Reaal. En SNS Reaal is niet zo gezond meer als de directie voor ogen had. Meer nog, er zit wat ongemakkelijk vastgoed in de boeken dat op de balans wat anders waard is dan dat er momenteel aan verdiend word. Korter nog; eer staat voor miljoenen aan panden in de brochure waar al jaren geen duif op wil schijten. En de SNS Reaal balans heeft daarvoor flink geld nodig. De winsten die er gemaakt worden met de dochter ASN worden met kolenschoppen tegelijk de grote vastgoed afgrond in geschept.

De bank die uitsluitend duurzaam en eerlijk investeert, word momenteel door de grote baas leeggezogen. Dat is dus niet helemaal zoals op de brochure verteld word. ASN investeert niets meer, gezien elke euro momenteel hard nodig is bij SNS Reaal. Daarbij wil het dat de bankwijzer ASN als een zeer duurzaam en correcte bank heeft ingeschaald. Tenminste op papier dan…

Dat de bankensector met een imagoprobleem te kampen heeft, voelt elke bankier haarfijn aan. Menig reclamebureau word erbij gehaald om de schade te beperken en de man van de straat te pamperen. Een marketingprobleem zoals het uitknijpen van ASN door de eindbazen is dus niet gewenst en komt het imago niet ten goede.

Maar zoals een bankier als geen ander weet, negatieve reclame is ook reclame. Daarom gaan er geruchten voor een duurzame ondergangscampagne; stort uw geld nu bij de ASN Bank. Want in den projecten en panden waar uw geld naar toe gaat is geen sprake van kinderarbeid, geen uitbuiting, geen onderbetaalde baantjes, geen steekpenningen, geen CAO, geen gedwongen arbeid. Uw geld word zelfs zo duurzaam weggesluisd dat er helemaal geen arbeid of investering tegenover staat! Van elke euro die er bij de ASN bank in rook opgaat weet u zeker dat het geen schade voor het milieu heeft, en er over korte tijd niets meer van terug te vinden is!

Eén reactie