Met enige regelmaat valt er in de politieke stroperige molen wat te lachen. Is het soms een opmerkelijke uitspraak, de andere keer weer een staaltje dubbel werk, of een ander hilarisch akkefietje.
Politici en ambtenaren, het zijn net mensen. En waar mensen hun best doen worden foutjes gemaakt. Enige verschil met het bedrijfsleven is dat het vrijwel altijd om gemeenschappelijk geld gaat, het direct om grote bedragen gaat, en er zelden sancties zijn voor degene die het veroorzaakt heeft. Maargoed, heeft de burger ook wat te lachen toch?
Deze week kwam er een opmerkelijk berichtje uit de Noordoost polder. Normaal gesproken een rustig en veilig stukje Nederland. Om de veiligheid ook de komende jaren te kunnen waarborgen heeft de Brandweer een aantal nieuwe bluswagens besteld. Stonden al een tijd in de planning, middels een officiële aanbesteding aangekocht, en na vele jaren overleggen en handjes-schudden komen ze eraan. 14 stuks fonkelrode wagens met elk nieuw en betrouwbaar snufje erop en eraan.
Geen rookwolkje aan de lucht zou je denken natuurlijk, dansende brandweermannen, jubelende commandanten, opgetogen politici. Iedereen gelukkig! Er is slechts één futiel dingetje; de brandweerwagens zijn ietwat hoger. Kniesoor die daar op let. Toch? Nou daar loopt het mooie verhaal toch een krasje op, want een deel van de brandweerkazernes zijn niet hoog genoeg voor de nieuwe wagens. Het blijkt om een verwaarloosbare 25cm te gaan, maar dan wel een verwaarloosbare 20cm boven de roldeur!
Kleinigheidje hou je altijd. Maar wat mij doet fronzen; is dat het al lang bekend is. Bij de bestelling van de rode pareltjes was al duidelijk dat een aantal wagens komend voorjaar buiten blijven staan. Maar waar zit het probleem dan? Nou niet bij de wagens, die zijn van de brandweer, maar bij de roldeur; die is van de gemeente. Kort door de bocht; de brandweer zorgt dat er geblust kan worden, de gemeente zorgt dat de mannen warm en droog zitten. Gezien de plicht om brandjes te blussen heeft de brandweer nieuwe wagens nodig en besteld. Gezien de gemeente de plicht heeft om deze wagens onderdak te bieden, draaien de gemeentes op voor de verbouwingskosten van de kazernes.
Heerlijk staaltje wetgeving en overleg. De een wast de handen in het onschuldige bluswater, en de ander kan ervoor opdraaien. Nu ken ik de betreffende kazernes niet, maar een hoogteverschil van 25cm kan best wel eens ongunstig uitvallen, als het pand nu eenmaal niet hoger is. En ongunstig uitvallen is een politieke uitdrukking voor “houd rekening met een flinke kostenpost om het gebrek aan overleg weer glad te trekken”.
Met enig sarcasme kunnen we stellen dat de brandweer dit keer bekneld zit, en het gemeentebestuur opgeroepen wordt om de boel open te knippen…
Eén reactie