“Mag het nog?” Vandaag, nog geen 48 uur na de jaarwisseling, schudde iemand mij de hand met deze vraag. Fijn dat we zo af en toe nog de moeite nemen om elkaar het beste en alle geluk te wensen. Het zou eigenlijk een goede gewoonte zijn dit vaker dan alleen de eerste week van het jaar te doen. Op Facebook is een dag zo voorbij, maar in het echt mag je nog meerdere dagen elkaar nieuwjaarswensen hoor.

Het mag u niet ontgaan zijn, ik onderneem graag creatieve dingen, veel verschillende en veel tegelijk. Regelmatig bedenkt ik weer iets nieuws en start ik weer met een projectje. Ik schrijf wat op mijn website of post wat op Facebook. Zolang je bezig bent met de dingen die je leuk vind heb je geen stress toch? Ook al heb ik aan plannen en ideeën al weer ruim voldoende voor het komend half jaar, ik blijf bezig. Goede voornemens en ideeën in overvloed.

Een aantal dagen gelden las ik op Twitter een berichtje over iemand die een digitaal voornemen heeft voor 2015. Eén dag per week offline zijn. Ik glimlachte erom, een dag geen social media, dat zou voor menig puber toch een zware last zijn! Toch liet het idee mij niet los. De waarheid is dat ik ook meer dan regelmatig even wat scroll of bekijk op mijn telefoon of iPad. Niet lang, maar eigenlijk elke dag toch wel…

Eén dag per week niet op Facebook en wat er al meer is.

Het is natuurlijk gevaarlijk om je voornemens hardop uit te spreken, per slot maak je het jezelf het meest lastig, maar ik ga het toch maar eens proberen. Niet elke dag even online. Niet kijken naar de pop-ups en notificaties, maar gewoon even laten wachten tot de volgende dag. Het idee houdt mij bezig en dat zegt al voldoende. Het zou goed zijn als we één dag per week niet bezig zijn met je online contacten meer met je offline contacten. Per slot van rekening bestaan die ook in het echte leven!

Welke dag van de week laat ik mijzelf dan maar vrij in. Misschien lijkt de zondag logisch, maar misschien ook wel gewoon een doorsnee drukke woensdag, of de vrijdag. Och welke dag kan per week veranderen, maar een dagje offline, het voelt als een dapper idee.

Mijn broertje lacht regelmatig om mijn telefoon en Whatsapp gedrag. Het gebeurd nogal eens dat ik een dag later pas op hem reageer. “is ie inmiddels opgeladen” of “Houston connection failure” komen vaak langs als ik vergeet te reageren. Ook herinnerd hij er mij graag aan dat ik al zo oud ben dat ik nog uit de generatie zonder telefoon kom. Ja, ondanks mijn dertig jaar ben ik een ouwe lul die nog 83471 draaide om met een schoolvriendje af te spreken. Ik zat al op het MBO toen een klasgenoot mij vertelde wat een SMS was. Och en startpagina.nl was groter dan Google…

Och en nu ben ik zo oud dat ik een dagje offline als voornemen houd. Vreemd om te merken dat een dergelijk idee wenkbrauwen doet fronzen. Misschien daarom juist maar eens proberen. Hey ik zag je berichtje vandaag pas, want gister was mijn offline dag…