De grootste afknapper van de eerste dagen van een nieuw jaar zijn toch wel de goede voornemens. Wat een flop, wat een luchtballon. Stoppen met dit, starten met dat. Het lijstje met goede voornemens neemt met de dagen evenredig af, en halverwege de maand is het leven gelukkig weer normaal.

De meeste mensen die enthousiast spreken over hun goede voornemens en carrièreplannen zijn vaak de types die eigenlijk helemaal geen plannen hebben, laat staan wensen of dromen. Anno 2013 zijn veel mensen somber en praten over goede voornemens als een verlangen naar een nieuw doel of zingeving in het nieuwe jaar.

Inspirerend vond ik de uitspraak van Simon Sinek, die ik gister onder ogen kreeg: Martin Luther King zei: “I have a dream”, niet “I have a plan” Laat dat nu de vinger op de zere plek zijn op dit moment. Veel mensen maken plannen en hopen op betere resultaten maar zijn hun dromen al jaren kwijt. Laten we hier even bij stil staan. Martin Luther King is niet bekend geworden om zijn talent om te plannen en te managen. De creatieve denkers uit de geschiedenis zijn niet blijven hangen omdat ze zo geordend waren of een zo lekker gestructureerd gezinnetje onderhielden. Meer dromen, minder plannen.

De goede  voornemens mogen in het oude jaar blijven. Afsprakken, plannen en regeltjes zijn geworden tot een Haagse gewoonte, wat u en ik nodig hebben zijn dromen. We moeten het komende jaar niet meer gaan bezuinigen, meer gaan praten, meer gaan plannen we moeten gaan dromen. Maak je geen zorgen meer of je met de crisis nog wel op vakantie kan, bedenk welk stukje natuur je nog wel eens wil zien. Plan niet welke avondstudie goed voor je baan is, pak gewoon eens een leeg tekenvel. Koop eens een blik verf in een mooie kleur, en kijk thuis pas, welke muur je ermee gaat sauzen. Niet meer plannen om met je huidige werkgever oud te worden, maar droom van samen grijs worden met je vrouw of man.

Het grootste nadeel van de welvaart in Nederland is dat we verleerd zijn om nog ergens van te dromen. Als jongetje droom je van een mooie auto; er zijn parkeerplaatsen in ons dorpje waar werkelijk niets meer te wensen valt. Vroeger keek je uit naar een weekendje camping, tegenwoordig zijn er mensen die elke meter strand rondom de Middellandse zee al kennen. Worden je dromen minder zodra je ouder word? Nee, dat komt door teveel werken, teveel verdienen, en teveel goede voornemens.

Dit jaar wordt het jaar van de dromen. Dromen van wat binnen bereik ligt, en wat net daar buiten! Minder drammen, meer dromen!