Demissionair minderheidskabinet, groei, Europa, veto; het zijn de toverwoorden van deze week. In de verschillende debatten kronkelen de fractievoorzitters om elkaar heen en gooien de toverwoorden door de kamer. In de hoop er een motie of akkoordje mee te bereiken, of op zijn minst een handjevol kiezer aan te spreken.

Als boegbeeld van de arbeider op het puntje van de kluiverboom, zie ik Samsom het woord groei, arbeider, euro, noodfonds en vooruitgang tot een pruttelend soepje mengen. Samsom en Plasterk als de grote voorstanders van het ESM-40-miljard-akkoord. Waar de groep tegenstanders groeit, niet alleen de anti-europa beweging van de PVV, maar ook de nuchtere politici. Want 40 miljard (tien nullen!) is best veel geld als er zojuist 12 miljard euro aan bezuinigingen in het lente akkoord is bezuinigd.

Maar wacht eens even, is dat niet die zelfde Samsom die twee weken gelden nog zo fel was op dat lente akkoord? Ben jij dat Diederik? 12 miljard aan lente-bezuinigingen; niet goed verdeeld en oneerlijk naar de arbeidende burger, maar 40 miljard naar Brussel, waar niet eens een begeleidend briefje bij zit?!

De magische toverwoorden worden deze week door elke politicus gebruikt, elk in zijn eigen straatje en belang. Maar zonder mooie toverwoorden blijft er een fractievoorzitter over die; een lente bezuiniging voor de 3% norm, afwijst, maar nu 40 miljard als blanco cheque naar Brussel stuurt. 40 miljard Diederik; Dat is bijna drie-en-half keer zoveel als het akkoord waar je 12 dagen geleden nog zo op tegen was!

Waarom Samsom? Waarom snap ik het niet? Omdat ik nu toevallig geen politicus ben, maar een arbeider?