Sinds vandaag is het EK achter de rug en switchen alle sportverslaggevers moeiteloos om naar de overvloedige andere sportevenementen van deze zomer. In een heerlijke rust van interviewtjes, nieuws en Tour-de-France-updates staat sinds ook bij ons de radio op Radio 1 Sportzomer.

Zijdelings, maar geïnteresseerd luisteren we naar de verslagen op de achtergrond. Ook de vele nieuwsbulletins komen zachtjes voorbij; euro-crissis, financiele top, Ek-finale, Wimbeldon, trillende RWS en technische regendreiging. Ja inderdaad die viel mij ook op; de technische regendreiging bij het tennistoernooi van Wimbeldon. Met de grootste overtuiging praten de verslaggevers elkaar na; Technische regendreiging.

Nu maak ik ook wel eens een ommetje over de haven, of een fietstochtje westdijk; van het begrip regen in combinatie met dreiging kan ik wel wat maken, maar technisch… Kan iemand (meteoroloog niet vereist, wel een pre) mij vertellen wat het verschil is tussen een aankomende bui en technische regendreiging? Alstublieft?

Mijn opa was geen visser op de oude Zuyderzee, maar stel dat hij het wel geweest was, dan had hij midden op het water in een open botter mijn vraag vast wel begrepen. Zo zijn opa’s. Nuchter, vriendelijk luisterend naar hun kleinzoon en met een degelijk, doordacht, ervaren antwoord: Luister jongen, technische regendreiging ken ik niet, maar als de wolken die kleur hebben, de zon niet te zien is, en je geen droge bek hebt… Ga dan je jas maar vast pakken, want ut goat gieten!