Ronkend en rokend, met een zweem van vreemde vogels en lange leren jassen komt de fleurige stoet aangeslingerd richting het mooiste stukje Spakenburg. De gemotoriseerde proloog van ‘Le Tour’ start dit jaar noordelijker dan ooit, de lokale variant van het tweewielerevenement van het westelijk halfrond; van dé ronde van Spakenburg; De Solexrace.

Een beetje glamour pas goed bij dit evenement, dat in beginsel niet meer is als met wat oude meuk en rondje of 20 te rijden, maar in uitvoering een presentatie is van al het goede van vroeger in de beleving van nu. De prestaties in deze tour liggen op de laatste plaats bij het winnen, maar vooral op het heelhuids en zonder panne halen van de eindstreep. Een lokaal feestje waar vrijwel elke solexrijder in dit deel van Europa bij wil zijn.

Een ritje uit de tijd dat de mannen nog van staal waren en de zadels van zacht rubber, iets wat anno 2012 veelal andersom is. Een ritje op een stukje nostalgie, bewezen techniek en tiewraps. Veelal uitgedost in een pak waar menig zuidelijk carnavaller jaloers op is, of in het thema van dit jaar. Toen was geluk heel gewoon.

Dit jaar ook acte de presence bij de tour van gewoon gelukkige Gerard Cox, Joke Bruijs en Sjoerd Pleijsier. Heerlijk om me weer een klein uurtje in de rook en oude herinneringen te wanen van toen. Lef heb ik niet genoeg om zelf ook op zo’n voorwiel-monster te stappen. Al heb ik wel getwijfeld; niet om ‘Jaap’, ‘Vriendje Stokvis’ maar om die geweldige bril van ‘meneer Harmsen’! Toen geluk nog heel gewoon was, en brillen van die omvang nog gewoon rondom de havendijk in het straatbeeld te vinden waren!

Veel plezier met de Solexrace