Twitter stond er zondagavond roodgloeiend van, schade aan de rotondekunst van Stef Vedder. (Voor de digitale introducés onder ons; twitter is een digitaal vogeltje dat in 140 tekens, al piepend zijn voer uit zijn kooitje gooit, en waar men dan probeer het leukste korreltje te vinden dat nog te eten is)

Schade aan; misschien het mooiste, maar in elk geval het éérste rotonde kunstproject in Bunschoten. Sinds enkele weken siert een weelderige school noord-tropische boven-water-vissen de nieuwe rengerswetering rotonde in Bunschoten. Een project met vissen, ontstaan uit een goed idee, gecombineerd met een Bijbelse tekst maken de rotonde tot een vijver vol Bijbelse metaforen.

Een muntje in de bek van een vis (Matteüs 17:24-27), “gooi uw net eens over een andere boeg uit” (Johannes 21:1-25). Zelf kan ik glimlachen wanneer ik een Stoepie vrachtwagen een vreugde rondje langs die vissen zie maken (Mattheus 14:19-20).

Maar nu is het stukje schepping, (Gen 1:21) al beschadigd. Het ge-krioel van de vissen was al wat beperkt met een stalen pin door je buik, maar zonder kop ben je snel uitgezwommen. Met oprechte verbolgenheid lees ik dat de rebelse jeugd van dit christelijke dorp, met hun poten van openbare spullen moeten blijven. Dat het overgrote deel van dit dorp in zijn of haar leven weleens een visje heeft onthooft is natuurlijk niet te vergelijken met deze kleurrijke rotonde-vis-spies, maar zelfs Bunschoten heeft vernielzuchtige hangjeugd die het op vrolijke vissenkopjes hebben voorzien.

Of de dader gevonden word? Misschien moeten we zoeken naar een baldadige tiener met een kleurrijk stuk glasvezel in zijn mond…