Wie kent hem nog, Johannes de vis? Afgelopen december was het sparteltje onderwerp van alle media en kwam het zelfs tot Kamervragen.

De nationale wereld stond stil, dagenlang wachtende mensen voor de tv en radio om met ingehouden adem te horen hoe het leven uit bultrug Johannes wegvloeide. Een visje van formaat was aangespoeld aan de Nederlandse kust. De vele journalisten en hulpverleners overspoelden het strand en op een haar na kwam het tot een nationale inzamelingsactie voor Johannes. Vanwege de omvang van het nieuws en het belang voor de samenleving werden er in korte tijd plannen gemaakt voor de TVshow Help Johannes 555, een radioweek nabij het kadaver, Serious Bultrug, er waren zelfs al hongerstakingen en fietsinzamelingsacties rondom de duinen van Texel.

Een kleine drie kilometer verder op, geheel in de schaduw van bultrug Johannes, spoelde er ook een vis aan, een potvis welteverstaan. Terwijl de aandacht bij johannes lag en iedereen met de rug naar hem toe stond, bleek deze vis het benodigde fortuin voor watervriend Johannes bij zich te hebben.

Beide vissen zijn, nadat het media-stof gelukkig was gaan liggen, overgebracht naar Ecomare. Een visverwerker uit Texel. Een deel van de vangst word ten toon gesteld, een deel gaat op de maandelijkse personeel barbecue. Wat toen voor de media totaal onbelangrijk was, blijken nu de rollen tussen Johannes en potvis totaal omgedraaid. De rakkers van Ecomare zijn veel slimmer dan wij en weten dat potvisjes dol zijn op inktvisringen. Enige nadeel voor een potvis is het inktvisgebitje, die blijkt moeilijk verteerbaar en gaat meestal direct door, de zee in. Omdat inktvisgebitjes niet welkom zijn in de potvis, komt er een laagje slijm omheen, in de buik van de potvis. Tot zover het biologische deel. Dat laagje slijm bevat veel van de stof Amber.

Wat nu blijk, is er in het kadaver van de potvis een enorme hoeveelheid Amber aangetroffen. Zelfs zoveel dat het aannemelijk is dat deze hoeveelheden het visje fataal geworden zijn. Jammer voor de potvis, kassa voor de preparateur! In de potvis blijkt ruim 83 kilo amber te zitten met een ruwe straatwaarde van een half miljoen! De amber is een zeer gewilde stof voor de parfumindustrie en voor gebruik in specerijen. Pfff dat is nog eens een aangename verassing wanneer je tot je enkels in het potvissen bloed staat. Wanneer je na dagen fileren eindelijk binnen bent, en er dergelijke hoeveelheden Amber te voor schijn komen, dan heb je wel een leuk verhaal op de eerstvolgende verjaardag.

Dat het in de wereld wel eens anders loopt dan we verwachten blijk maar weer eens uit dit verhaal. Wat bultrug Johannes ons als samenleving aan aandacht, media en verloren tijd gekost heeft, blijkt 3 kilometer verderop als ruwe klomp Amber aangespoeld. De natuur zit vol ironie!