Het gezicht van Lego is steeds vaker boos. De wereldberoemde legopoppetjes kijken steeds vaker boos in plaats van met de eenvoudige, maar eeuwige gele glimlach.

Serieus nieuws deze week, de gezichtjes van de bekende Legopoppetjes kijken steeds vaker boos. Een bericht dat niet zomaar uit de lucht gegrepen is, maar onlangs onderzocht is door robot deskundige Christoph Bartneck van de Canterbury Universiteit in Nieuw-Zeeland. En heus onderzoek over de Lego gezichtjes en de invloed daarvan op jonge kinderen.

Sinds het Lego poppetje in 1978 uit de bouwdoosjes kwam is er een boel gebeurd. De gezichtjes en poppetjes zijn inmiddels in vele soorten en maten te verkrijgen, vooral door een stortvloed aan kinderfilms en Lego thema’s. Al met een kleine zoekterm komt er een waslijst aan smoeltjes op het scherm. Star Wars, Piraten, Harry Potter. Het kan niet op, voor elk icoon, ras, of ethisch verantwoord sprookje is er vandaag de dag een opzet-hoofdje beschikbaar.

De vrolijke glimlach op het gele dopje is al lang niet meer vanzelf sprekend. Volgens het onderzoek zijn het overgrote deel van de nieuwe hoofdjes negatief. De nieuwe Legolook is angstig, boos, of verdrietig in plaats van een opgewekte smile. Dat lijkt de grootste kolder, maar ja wie is er niet met de poppetjes groot geworden. Als kind leer je al vrij snel dat een boos poppetje ook de boef is, en het vrolijke poppetje met de auto mag rijden, het schip mag varen en met het Lego meisje mag kussen.

Doordat er nu steeds meer boze dopjes zijn, word er minder gekust, minder gevaren en minder auto gereden. Het is schieten, bezemsteelvliegen en planeetveroveren wat de moderne klok slaat. Sinds er poppetjes al Darth Vader en Harry Potter te krijgen zijn, neemt de stemming tussen de blokjes af, de genegenheid tussen het plastic is verder te zoeken dan de jonge jaren.

Laten we er voor gaan om uitsluitend nog poppetjes te kopen met een glimlach. Iets met vrolijke kleurtjes enzo. Bootje, huisje, autootje. Die categorie. En laten we massaal die bakken vol weer eens van zolder halen, lekker op de slaapkamervloer knutselen en bouwen van de mooiste fantasieën. Want tijdens het Legoën bestaan er geen problemen, lijkt alles vrolijker, leef je op en maak je de mooiste avonturen mee. Ik kan niet wachten tot ik vanavond thuis kom en met een beker ranja in mijn hand weer verder kan bouwen aan een nieuw huisje!