Ze leefde nog lang en gelukkig! Vrijwel elk verhaal in het sprookjesbos heeft een vergelijkbaar einde. De ene keer met een prinses, de andere keer iets met goud. Maar vooral lang en gelukkig.

De opsteker deed ik enkele weken geleden op, tijdens een sprookjesachtig dagje uit met mijn vriendin naar de Efteling. Waar mijn voorkeur voor sprookjes en thematiek vandaan komt weet ik niet precies, maar ik geniet met volle teugen als ik door de verschillende thema`s geleid word in dit park. Na een rustige aftrap in het historische sprookjesbos begeef je jezelf de hele dag in een soort feel-good sfeer. En elke attractie duik je in met de gedachte nog lang en gelukkig.

Regelmatig kon ik in de sprookjes van het bos de metafoor met de huidige economische crisis, de politiek en de bankensector herkennen. Neem bijvoorbeeld de verwende bankierszoon Holle Bolle Gijs, het gierige suikervrouwtje Albayrak dat Hans en Grietje in een asielzoekerscelletje heeft zitten, de Diederik-Samsom-Papegaai die tegen elke voorbijganger met een zeurderig stemmetje herhaald wat hij horen wil, de grote Brusselse wolf die bijna alle geitjes inmiddels opgegeten heeft, of neem Assepoester die ontdekt dat je met een nieuw paar schoenen een heel ander leven kan krijgen. Kortom een weelde van slechte vergelijkingen. Maar de meeste sprookjes bestaan helaas niet. Het dagelijks leven en de huidige economie is geen sprookje en ook dat lang en gelukkig leven moet je maar afwachten.

Gelukkig bied het park en vriendin ruim voldoende afleiding om me een dagje ver van de beslommeringen van buiten het park te houden. En natuurlijk hoop ik dat ons sprookje eindigt met iets als lang, gelukkig, rijkdom een pot goud. Nouja, ik hoop vooral gelukkig. En nu op naar de Droomvlucht!