Het is alweer zover Koningsdag in het land. Een feest voor het gezin en voor de horeca. Het jaarlijks hoogtepunt in het Hollandse saamhorigheidsgevoel. Een oranje waas van stijlloze mama’s en papa’s met de geur van suikerspinnen en bier. De dag waarvan je weet dat hij gaat komen.

Qua verrassingen en aanpassingen kunnen we het ook dit jaar weer kort houden, hetzelfde. Lex en Max bezoeken een dorpje vol politiepetten en dranghekken, ze happen een koekje of gooien een wc pot. Lokaal voelt het programma helemaal vertrouwd; meest spectaculaire wijziging zijn de nieuwe blousen voor het bestuur van de Oranjevereniging. Verder heb ik het COV niet op een variatie kunnen betrappen.

Maar ach, koningsdag moet natuurlijk ook wel hetzelfde zijn. Tijdens de aubade neuriën we joviaal met Cor mee en peuteren we sliertjes uit elkaars haar. Daarna kijken we even naar het stijve gezelschap in Graft-De Rijp en Amstelveen, schuiven we een Parijse bol naar binnen en maken we ons klaar voor de kleedjesmarkt.

Kleedjeskeuring

Want die kleedjesmarkt daar draait het toch eigenlijk allemaal om. Een eindeloze sliert met rotzooi en verveelde kinderen. Een kringloop-fatamorgana. Kinderen en ouders die onderuitgezakt in een campingstoel geduldig zitten te wachten tot het onmogelijke gebeurd. Uit de schuifelende stoet klinkt soms een honende lach over de prijs van een stuk rommel. Af en toe word er iemand herkend.

Het is veel meer dan een tapijtje zolderarchief; het is een keuring van welke rotzooi bij wie hoort. De schuifelende stoet wil aapjes kijken, zoeken naar het meest waardeloze item en dan gniffelend zien wie het voor zich neer heeft durven leggen. Je moet toch best dapper zijn om een doosje cassettebandjes met de Backstreet Boys voor € 2,50 op je kleedje te leggen. Dapper of oerdom.

Die vrouw die laatst met haar tasje en parmantige hakjes bij de bakker stond, blijkt nu bloemenpuzzels te hebben, of beter nog de originele VHS van E.T. Van dame naar kampse del door een kleedje op de rommelmarkt. Het kan snel gedaan zijn met je reputatie. Voor de kleedjesmarkt geld toch vaak: dat je de rommel hebt is nog daar-aan-toe, maar dat je het samen met je zeurende kinderen op het Spui durft te zetten is toch wel erg!

Wanneer we dan na de toch door de afdankwoestijn heen zijn gekomen, zien we nog wat plaagkindjes van de springkussens afstuiteren, iemand bij het COV om bonnen schooien, en schuift papa op de laatste lege terrasstoel voor een biertje. Alleen de lampionnenoptocht nog en dan zitten de verplichtingen er weer op.

Afsluiter

Dit jaar is er dan wel een leuke afsluiter op het Spui, lokale bands onder de noemer SjullekScene. Ovation en The Spokes laten ons de stress en ergernis van de kleedjesmarkt snel vergeten. Op de puinhopen van de kleedjesmarkt wordt een feestje gebouwd, dat is dan weer het mooie aan Koningsdag.

En mocht je de komende maanden die witte strepen nog zien staan in het centrum, glimlach en bedenk dat jij je zolder een week later wel opruimt, direct naar de kleedjesmarkt aan de Groeneweg!