Terwijl u dit leest is het de laatste vrijdagavond van de maand oktober. Een bijzondere vrijdagavond. Want wellicht grabbelt u een paar pepernootjes die al sinds juli in de winkels liggen, of aan die mierzoete anijsmuizen, misschien probeert u nog een oude chocoladeletter weg te werken. Het is zo’n vrijdagavond vlak voordat de zwarte pieten en de sint weer het land in komen.
Maar wacht, het zal wel nooit meer zo’n vrijdagavond worden, want zwarte pieten en knuffelige katholieke geestelijken mogen niet meer. Het kinderfeest is onder het mom van discriminatie gekleurd geworden, en sint heeft afstand moeten doen van zijn religieuze achtergrond om toch nog een paar boekingen te scoren.
Het is 2016 en het traditionele feest van cadeautjes, gespannen kinderen en vrolijke ouders is politiek kapot-gepvda-gepolderd. Het feest van dit moment is Halloween. Het is bijna de laatste dag van de maand. Het halloween feest is over komen waaien vanuit Amerika en heeft ook de Nederlands huishoudens bereikt. We hebben anno 2016 geen zwarte pieten meer, maar wel Halloween. En u behoort daar politiek correct blij mee te zijn.
Is dat nou zo’n probleem? Moeten ik dat pieten gedoe nou nog eens aanhalen? Nou dat je tegenwoordig niet meer hardop je voorkeur voor een pikzwarte piet mag uiten, dat zullen we aan moeten wennen. Maar dat we er Halloween voor in de plaats hebben gekregen vind ik erg. Het Halloween feest is het feest van de doden, van het verjagen van geesten en het afkopen van kwaad met snoep. Zijn we inmiddels zover dat we onze kinderen verkleed als geest de straat op laten gaan?
Alle Christelijke feesten verdwijnen, alle Oudhollandse tradities worden gladgemaakt, en we krijgen er commerciele bangmakerij voor terug. Waar ik in mijn jeugd nog vol spanning was als er een grote zak cadeautjes werd bezorgt door mijn geschminkte neef, dromen kinderen tegenwoordig van geesten, spoken, en een volle mand met snoep die ze in de buurt gescoord hebben.
Nu heeft elk feest zijn goede en slechte kant, maar waarom lijkt het alsof tegenwoordig de goede kant als truttig word ervaren, en de slechte kant een reden om het maar helemaal af te schaffen?
Op een Spakenburgse verjaardag in dat suffe kringetje zitten is ook wel een beetje ouderwets, maar het is ideaal voor het doorgeven van de schaal worst en kaas.
En piet? Tsja die mag alleen nog maar met een veegje of een kleurrijk pak. Het groepje tieners dat schreeuwend door de straat loopt, moet vooral wit, bebloed, eng en verwend zijn.
Maar ach, ik zal wel overdrijven. Fijne vrijdagavond nog. En die anijsmuizen bij op tafel? Die zijn inmiddels op…