Voor een kunstprojectje ben ik begonnen om markante figuren uit de Bijbel op een nieuwe manier in beeld te brengen. Alles behalve vernieuwend natuurlijk, en zolang ik ook niet het gewenste resultaat daarmee bereik, is dit al voldoende informatie over de aanleiding voor deze column. Dit keer eens geen klaagzang over slechte tv of goede marketing, maar een persoonlijke eye-opener rondom een bijzonder mens uit het oude testament; Daniël.

Daniël is natuurlijk bekend van de leeuwenkuil, en het brandende vuur en wellicht dat de droom met het standbeeld van goud, zilver, brons en leem u ook bekend voorkomt. Maar voor mijn projectje wilde ik de feiten toch even naast elkaar zetten en heb mij verdiept in de gebeurtenissen. Dat Daniël dromen uit kan leggen en niet opgegeten word door de leeuwen, is mij uit de kinderbijbeltijd nog wel bijgebleven, maar meer dan dat blijk Daniël van kinds af aan uitzonderlijk intelligent en visionair.

Het begint niet met de leeuwen, maar direct al met de uitleg van de droom met het vierdelige standbeeld. Niet Daniël, maar drie vrienden en een engel blijken in het vuur te zijn. En ook het verhaal van de schrijvende hand op de muur laat me niet los. Inmiddels heb ik een aantal boeken over deze bijzondere figuur aangeschaft en hoop dat ik de komende tijd meer kan begrijpen over deze bijzondere man, en minstens zo bijzondere periode. Tsjonge die Daniël…