Het lijkt wel een verkiezingsbelofte, “meer blauw op straat!” Maar sinds kort kunnen we in ons mooie dorp ook de gevolgen merken van meer blauw op straat. Ja, het metropool aan de voormalig Zuyderzee begint al een heuse stad te worden. Met alle stadse ongein die daarbij hoort. Ik neem een kleine greep uit de stadse zaken die buuten nolletje han meuguh blieven! De hoogbouw, de Poolse mede-landers, strandtentjes op zondag, grote auto`s met ray-ban-mutsen, projectontwikkelaars, twitter, Xenox-lampjes, zilverkleurige boedabeeldjes (heel hip, heel nep), BOA`s enz.

Een politiek incorrecte opsomming van zaken die we vroeger in ons dorpje nog niet hadden. Toen mijn opa nog voor een pakje Belinda door de nieuwe haven dook, een lekkerbek nog wel van echte kabeljauw was, en je als ventje nog mocht naam-pissen in de sneeuw op de westdijk. Maar die tijd is verloren gegaan. De politiek heeft ons blauw beloofd, en blauw zullen we krijgen! Een BOA (BOnnenAgent) was er ineens, en nu zelfs twee! Gewapend met pen en boekje zal de burger merken dat er meer blauw op staat is.

Er zijn de afgelopen weken zelfs speciale vakken geschilderd in het dorp, waar de BOA`s extra zullen schrijven. Waar je vroeger het paard en wagen nog vrij kon stallen, moet het nu binnen de blauwe lijntjes!, binnen de tijd!, en binnen het bereik van de BOA!

Dat er een flinke nuance zit tussen Haagse begrip “blauw op straat” en het menselijk begrip “meer veiligheid, minder vandalisme” is overduidelijk. Maar zoals ook de vissen op de kunstrotonde al aan de eerste vernielingen onderhevig zijn, geld: een muntje in de bek van de vis om de belastingen te kunnen betalen!